Vyslanec OSN žádá stíhání Kim Čong-una za porušování lidských práv

Kim čong-un (ilustrační foto)

Kim čong-un (ilustrační foto)

Za poslední dva roky se stav v oblasti lidských práv v Severní Koreji nijak nezlepšil a svět proto musí podpořit trestní stíhání severokorejského diktátora Kim Čong-una a dalších členů vlády v Pchjongjangu. Uvedl to dnes zmocněnec OSN pro lidská práva v KLDR Marzuki Darusman.

Vyšetřovatelé Spojených národů vydali v únoru 2014 zprávu, v níž uvedli, že zločiny páchané komunistickým režimem v Severní Koreji jsou srovnatelné s nacismem, apartheidem a zločiny kambodžských Rudých Khmerů. Zpráva upozorňuje na rozsáhlé politické represe v KLDR, včetně poprav a internací v táborech nucených prací s odhadovanými 80 až 120 tisíc politickými vězni. Upozorňuje také na perzekuce na základě náboženství, rasy a pohlaví, zotročování obyvatelstva, systematické mučení vězňů a sexuální násilí páchané na severokorejském obyvatelstvu.

Kromě pokračujícího politického tlaku na KLDR s cílem prosadit zlepšení situace v oblasti lidských práv je také nyní nezbytné pohnat k trestní odpovědnosti severokorejské vedení

Zvláštní zpravodaj OSN pro KLDR Darusman prohlásil, že od vydání zprávy před dvěma lety se v Severní Koreji prakticky nic nezměnilo. Darusman si rovněž postěžoval, že za šest let jeho působení ve funkci zvláštního zpravodaje OSN pro KLDR se mu nikdy nepodařilo získat povolení k návštěvě této země, navzdory opakovaným žádostem.

„Kromě pokračujícího politického tlaku na KLDR s cílem prosadit zlepšení situace v oblasti lidských práv je také nyní nezbytné pohnat k trestní odpovědnosti severokorejské vedení,“ řekl Darusman v japonské metropoli Tokiu, kde se k diskusím o porušování lidských práv v KLDR setkal s místními policejními a právními experty i s příbuznými Japonců, kteří byli před několika desetiletími uneseni do Severní Koreje.

Severní Korea zprávu vyšetřovatelů OSN kritizovala jako nedůvěryhodnou. Poukázala především na to, že se zakládá na informacích a rozhovorech shromážděných mimo KLDR a nejsou v ní informace z první ruky.