Zahraniční dluh Ruska loni kvůli sankcím výrazně klesl

Moskva

Moskva Zdroj: ctk/AP

Celkový zahraniční dluh Ruska v loňském roce klesl téměř o 130 miliard dolarů na necelých 600 miliard dolarů (14,4 bilionu korun). Potvrdila to tamní centrální banka. Pokles dluhu je podle agentury Reuters důsledkem sankcí, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho postupu vůči Ukrajině. Tyto sankce omezují přístup Ruska na zahraniční kapitálové trhy.

Zahraniční dluh ruských firem loni klesl o více než 100 miliard dolarů na necelých 550 miliard dolarů. Ruské podniky v posledních měsících kvůli sankcím splácejí zahraniční dluhy, aniž by je refinancovaly pomocí nových zahraničních půjček.

Zahraniční dluh ruské vlády se v loňském roce snížil o více než 20 miliard dolarů na 41,5 miliardy dolarů (zhruba bilion korun). Rychlý úbytek nicméně vykazují rovněž ruské devizové rezervy, které loni klesly na 385,5 miliardy dolarů (9,3 bilionu Kč) z 509,6 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.


source: tradingeconomics.com

Centrální banka již minulý týden uvedla, že loni v rámci intervencí na podporu domácí měny vynaložila 76,1 miliardy dolarů (1,8 bilionu korun) a 5,4 miliardy eur (přes 150 miliard Kč). Oznámila rovněž, že čistý odliv kapitálu z Ruska se loni téměř ztrojnásobil na rekordních 151,5 miliardy dolarů (3,7 bilionu Kč).

Ruská měna se spolu s tamní ekonomikou dostala pod značný tlak v důsledku ukrajinské krize a klesajících cen ropy. Rubl se loni navzdory intervencím centrální banky propadl vůči dolaru o 41 procent, vůči euru se jeho kurz snížil o 34 procent.