Zakladatel Megauploadu Schmitz byl propuštěn na kauci

Kim Schmitz

Kim Schmitz Zdroj: profimedia.cz

Novozélandský soud dnes propustil na kauci zakladatele serveru pro sdílení souborů Megaupload Kima Schmitze a nařídil mu domácí vězení. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na soudní zdroje. Podnikatel čelí obviněním z trestných činů spojených s jeho internetovými aktivitami. Podle soudce nehrozí nebezpečí jeho útěku ze země. Schmitz přitom disponuje pasy a bankovními konty vedenými na tři jména, jak potvrdili australští vyšetřovatelé.

Německý rodák, který užívá jména Kim Dotcom, o propuštění na kauci žádal již dříve a podle AP je nové soudní rozhodnutí překvapením. Ve vazbě se nacházel od 20. ledna, kdy byl zatčen ve svém sídle u Aucklandu. Místní policie ho tehdy zadržela na základě americké žádosti.

V rámci podmínek kauce musí Schmitz žít v malém domě poblíž pronajatého sídla a nosit elektronický náramek. Má zákaz používat internet a je omezen v cestování. Soud rovněž zakázal, aby na místo jeho pobytu létaly helikoptéry.

Propuštění Schmitze na kauci na druhý pokus soudce vysvětlil tím, že existuje menší nebezpečí, že by mohl uprchnout, než tomu bylo při první žádosti. Žalobci nenašli žádné nové zdroje nebo majetek, který by ještě nebyl zabaven. To, že Schmitz je bohatým mužem, nestačí jako důvod zadržení, uvedl soudce Nevin Dawson podle Reuters.

Schmitz: Nemám proč prchat

Na kauci byli propuštěni i další tři lidé spojení s kauzou. Schmitz před soudem již dříve prohlásil, že nehodlá uprchnout do rodného Německa vzhledem k tomu, že jeho bankovní konta jsou zmrazena a jeho podnikání zablokováno. V Německu by se přitom s největší pravděpodobností vyhnul hrozbě vydání do USA.

Megaupload, Kim SchmitzMegaupload, Kim Schmitz | profimedia.cz

Spojené státy chtějí Schmitze soudit, neboť server megaupload.com podle nich sdílením filmů a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Schmitz tím údajně získal více než 175 milionů dolarů (přes 3,5 miliardy korun). Schmitzovi právníci tvrdí, že společnost pouze nabízela online úložiště dat, a odmítají americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a z vydírání, informovala agentura Reuters.

Minulý týden americké úřady připojily v případu megaupload další obvinění: společnost údajně využívala pro vlastní potřeby zkopírované materiály jiných serverů jako kupříkladu YouTube.

Datum zasedání, při kterém bude novozélandský soud posuzovat americkou žádost o vydání, je stanoveno na 20. srpna, což je podle Reuters první možný termín. Formální žádost o vydání Novozélanďané údajně zatím neobdrželi a očekávají ji začátkem března.