Zpomalení trhu práce škodí Obamově kampani

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: reuters

Americká ekonomika vytvořila v srpnu mimo zemědělství jen 96 tisíc pracovních míst, analytici přitom čekali 130 tisíc. Oslabení trhu práce je tak pořádnou ranou právě probíhající prezidentské kampani Baracka Obamy, který se uchází o další čtyři roky v úřadu. Zároveň rapidně rostou očekávání investorů, že americká centrální banka Fed razantně zakročí a spustí dlouho očekávané a diskutované třetí kolo kvantitativního uvolňování.

Slabá čísla z trhu práce tak mohou zničit úsilí prezidenta Obamy z právě skončené konference demokratické strany v Severní Karolíně. Během konference Obama v průzkumech získal podporu 52 procent voličů, nejvíce od loňského května, kdy sbíral body po zabití Usámy bin Ládina.

Mimo slabý přírůstek nových pracovních míst během srpna byla navíc revidována dolů i data za červen a červenec. Navzdory slabé tvorbě nových pracovních míst klesla míra nezaměstnanosti, která se získává jinou metodou, z 8,3 na 8,1 procenta. Jak však analytici připomínají, souvisí to spíše s poklesem počtu Američanů hledajících práci.

Neoficiální čísla tak mluví dokonce o patnáctiprocentní nezaměstnanosti, a pokud by zůstal počet práceschopných Američanů na úrovni let 2008/2009, přesahovala by míra nezaměstnanosti jedenáct procent.

„Pokud si demokraté ještě ve čtvrtek užívali party, dnes musejí mít pořádnou kocovinu,“ komentoval stav trhu práce republikánský kandidát Mitt Romney. „Na každé nově vzniklé pracovní místo téměř čtyři Američané vzdali hledání práce,“ dodal Romney.

„Když jsem nastupoval do úřadu, naše ekonomika ztrácela 800 tisíc pracovních míst měsíčně, nyní již třicátý měsíc po sobě přidala nová místa. Od mého nástupu do funkce vzniklo 4,6 milionu nových míst,“ prohlásil Obama v projevu v New Hampshiru. „Ale nestačí to, musíme vytvářet nová místa ještě rychleji,“ přiznal bezvýchodnost situace.