I po ochrnutí dokázal žít naplno. Skutečný příběh vypráví britský snímek Nádech pro lásku

Ze snímku Nádech pro lásku

Ze snímku Nádech pro lásku Zdroj: Profimedia.cz

Ze snímku Nádech pro lásku
Ze snímku Nádech pro lásku
Ze snímku Nádech pro lásku
Z filmu Nádech pro lásku
Z filmu Nádech pro lásku
7
Fotogalerie

Londýnský filmový festival zahájila novinka Andyho Serkise Nádech pro lásku, v níž Andrew Garfield hraje muže, jenž hodlá žít naplno i po ochrnutí. 

Londýnský filmový festival svým zahajovacím filmem rád aktuálně upozorňuje na skupinu, které by se mělo věnovat víc pozornosti před kamerou i za ní. V posledních letech jedenáctidenní přehlídku čítající skoro 250 filmů různé stopáže zahajovaly snímky Kód enigmy o homosexuálním matematikovi Alanu Turingovi, Sufražetka o hnutí za ženské volební právo a A United Kingdom o mezirasovém manželství.

Tento rok byl vybrán titul Nádech pro lásku, inspirovaný skutečným osudem Robina Cavendishe, ochrnutého muže odkázaného na dýchací přístroj, který dokázal i tak prožít šťastný a inspirativní život.

Melodrama, které dorazí do českých kin na konci listopadu, natočil jako svůj režijní debut herec Andy Serkis, známý odborník na role stvořené pomocí motion capture, které předvedl v trilogii Pán prstenů nebo sérii Planeta opic. Serkis Nádech pro lásku zvládl zrealizovat během práce na svém dalším filmu, nové verzi Knihy džunglí.

S producentem Jonathanem Cavendishem založil společnost Imaginarium hlavně pro realizaci technologicky inovativních projektů. “Ale tenhle scénář mě tam emocionálně rozložil, jak se mi ještě nikdy nestalo,” vysvětlil proč se pustil i do klasicky vyprávěné love story.

Jak silně dojemný příběh působil už na papíře, potvrdili na tiskové konferenci i představitelé hlavních rolí, Andrew Garfield a Claire Foyová. “Jen málo scénářů vás rozpustí v louži vašich vlastních slz a hlenů,” podotkl Garfield. Jeho výkon se většinu filmu soustředí na obličej, jedinou část, kterou mohl Robin od roku 1959 pohybovat.

“Musel jsem si na to zvyknout. Nejtěžší bylo přizpůsobit se rytmu dýchacího přístroje, který vám nedovolí vyjádřit hlasem a dechem žádné emoce. Vše musíte vyjádřit očima,” popisoval herec proslavený rolí Spider-Mana. Jako superhrdinu vnímá i Robina a jeho blízké. “Na životě, který celá ta parta lidí dokázala vytvořit, je něco hrdinského. Ukázali, že každý má světu co nabídnout,” myslí si Garfield. 

Jak přesvědčivě se herci převtělení do Robina povedlo, dosvědčil na tiskovce producent Jonathan Cavendish, pro nějž je Nádech pro lásku mimořádně osobní film - vypráví totiž o jeho vlastních rodičích.

“Jako producent pořád hledáte nápady na film. Ale udělat film o své rodině není lehké, co když se nepovede?” přemýšlel Cavendish, který nakonec oslovil k sepsání scénáře Williama Nicholsona. Ten souhlasil s podmínkou, že dostane za práci zaplaceno jen v případě, že se zfilmuje.

Nicholson osud Cavendishových pojal víc jako příběh o manželství než o nemoci. “Především o anglickém manželství, protože my jsme zvyklí čelit bolesti s humorem,” myslí si scenárista a dramatik.

Robin Cavendish se poté, co se odvážil opustit nemocnici a jezdit i s dýchacím přístrojem na vozíku, stal advokátem lepšího zacházení s ochrnutými pacienty. Jeho syn a žena nyní vedou charitu, která umožňuje hendicapovaným jet na dovolenou.

“Vím, jaké problémy má moje sestra, když se chce na vozíku někam dostat a to máme rok 2017. Jak těžké to teprve muselo být v 60. letech,” připomněl Serkis, jehož otec byl lékař a přispěl k postavení nemocnice v Bagdádu. Jeho film chce bezpochyby rozšiřovat obzory a prohlubovat empatii k postiženým.

“Doufáme, že z našeho filmu budou profitovat i další organizace, nejen ty věnující se lidem s obrnou,” uzavřel Cavendish. Londýnský filmový festival probíhá do 15. října, z českých filmů se na něm představí Křižáček.