Češi mají šanci podílet se na novém elektromobilu. Chystá ho výrobce iPhonů Foxconn

Sídlo společnosti Foxconn

Sídlo společnosti Foxconn Zdroj: Reuters

Největší světový producent elektroniky a výrobce iPhonů Foxconn bude vyrábět elektrické automobily. Tchajwanská firma se proto začala ohlížet také po českém trhu úzce napojeném na automobilový dodavatelský řetězec. Zástupci Foxconnu podle informací E15 prezentovali své plány českým podnikatelům během nedávné návštěvy šéfky sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) v Tchaj-peji.

Foxconn zformoval mezinárodní konsorcium Mobility In Harmony (MIH), které pod jeho vedením připravuje koncept modulárního elektrovozu. Ten by měl být upravitelný pro individuální požadavky zákazníků.

Tchajwanská společnost by tedy mohla postupovat podobně jako například při výrobě serverů. U nich má rovněž připraveny výchozí modely, které následně připraví na míru klientům typu Hewlett Packard Enterprise. „Je to jako lego,“ sdělil výkonný ředitel MIH Jack Cheng. „Myšlenkou je sériově vyrábět vozy po vzoru chytrých telefonů.“

První auto nese označení Project X. Má jít o malý třísedadlový model s cenovkou do dvaceti tisíc dolarů určený pro asijské trhy. Masová produkce by měla odstartovat příští rok. Do budoucna se počítá také s modely se šesti a s devíti sedačkami s produkcí do roku 2029.

Foxconn začal budovat partnerství v několika regionech, začátkem roku rozjel inovační aktivity v USA. „Teď se vytváří prostor pro české hráče. Nejde pouze o subdodavatele součástek, ale také o softwarové a další pokročilé firmy. Proto se projekt prezentoval v Tchaj-peji na Česko-tchajwanském fóru,“ řekl E15 jeden z účastníků, který nechtěl být jmenován.

Možnosti dodávek se aktuálně profilují. Například společnost Apex Dynamics s centrálou na Tchaj-wanu má ambice stát se dodavatelem pohonných systémů vozů MIH, primárně jde o převodovky. Výhradní zastoupení pro český a slovenský trh má firma Apex Dynamics Czech vlastněná Radkem Kaňovským, spolumajitelem a výkonným ředitelem firmy Raveo. Ta dodává motory, převodovky, frekvenční měniče a další prvky různých výrobců mimo jiné automobilkám Škoda Auto, Hyundai, KIA či Volkswagen.

„Odhady velikosti možného byznysu zatím nejsou. Apex nicméně masivně rozšiřuje výrobu. Má novou továrnu o rozloze 95 tisíc metrů čtverečních osazenou šesti stovkami CNC strojů,“ nastínil Kaňovský.

Foxconn kromě dodavatelů hledá možnosti nových továren. V zákulisí se zmiňuje zejména Slovensko s možností výroby baterií. O Česku zatím nic konkrétního nepadlo.

„Další montovnu v Česku nechceme. Pokud by měla totiž u nás vzniknout velká fabrika pro několik tisíc dělníků, tak nám to ze socioekonomických důvodů nijak nepomůže, spíše naopak. Jestliže bychom se ale mohli podílet na vývoji nebo bychom mohli zapojit české firmy do dodavatelského řetězce, pak budeme rádi spolupracovat,“ popsal prezident Česko-tchajwanské obchodní komory Pavel Diviš.

Foxconn už v Česku několik let montuje počítače ve fabrice v Pardubicích a servery v Kutné Hoře. Tam minulý rok postavil novou halu na produkci vodou chlazených superpočítačů. Firma má také v Praze datové centrum SafeDX. Majitel Foxconnu Terry Gou si koupil zámek Roztěž.

Společnost rovněž začátkem roku alokovala 1,4 miliardy korun na další investice v Česku. Foxconn v současné době nechce být konkrétní. „Nemohu to komentovat,“ uvedl mluvčí českého zastoupení Pavel Kožený.

Zástupci Foxconnu se na Tchaj-wanu setkali také se státní agenturou CzechInvest, ani ta námluvy více nerozebírá. „Delegace se setkala s firmou Foxconn ohledně možné investice. Informace jsou vzhledem k investičním záměrům důvěrné,“ vzkázal mluvčí CzechInvestu David Hořínek.

Tchaj-wan se spolupráci s českými společnostmi snaží rozšířit i prostřednictvím finančního systému. V Praze funguje pobočka Export-Import Bank, která má pro zdejší podniky k dispozici jednu miliardu dolarů ve formě úvěrů. „Do této chvíle o prostředky požádalo 34 českých subjektů,“ spočítala tchajwanská ministryně pro hospodářské záležitosti Mei-Hua Wang.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!