Legendární zlatá z Barcelony na prodej. Zkrachovalý olympionik Změlík se zbavuje medailí

Roberta Změlíka donutil byznysový krach prodat své nejcennější trofeje.

Roberta Změlíka donutil byznysový krach prodat své nejcennější trofeje. Zdroj: Sedmicka

Schyluje se k jednomu z posledních prodejů majetku někdejšího olympionika Roberta Změlíka. Bývalému sportovci a zkrachovalému podnikateli schválil začátkem letošního roku soud oddlužení spojené s pravidelnou měsíční platbou věřitelům. Ta je ale ve srovnání s výší jeho závazků mizivá, Změlíkova insolvenční správkyně se tak snaží získat pro věřitele nad rámec splátek něco navíc. Už není příliš kde brát, a tak do prodeje míří i citlivé odkazy na někdejší Změlíkovu sportovní slávu. Někdejší desetibojař přitom tvrdí, že astronomický dluh je nadsazený, a podle svých slov se připravuje na souboj s „insolvenční mafií“.

„V zájmu zajištění efektivního způsobu prodeje žádám tímto insolvenční soud, aby vyslovil souhlas s prodejem majetku dlužníka způsobem mimo dražbu,“ požádala na počátku března soudce o razítko na připravovaném prodeji zbylého Změlíkova majetku jeho insolvenční správkyně Monika Urbanová.

Výprodej úspěchu

Součástí balíku jsou například podíly v sedmi vesměs neaktivních společnostech, z nichž některé mají ale základní kapitál od několika set tisíc až do dvou milionů korun. Pikantní položkou je pak soubor tří Změlíkových medailí z významných sportovních klání z doby, kdy byl na vrcholu sportovní kariéry. 

Změlík dokázal získat jako první z českých desetibojařů zlatou medaili na letních olympijských hrách. Bylo to v Barceloně v roce 1992, kde vyhrál s téměř dvousetbodovým náskokem před druhým závodníkem v pořadí. Právě tato zlatá medaile se nyní nabídne do prodeje. Stejně jako další zlato, které Změlík získal na Halovém mistrovství světa v atletice v Paříži roku 1997, tentokrát v sedmiboji. Třetí medailí je stříbro z Halového mistrovství Evropy v Janově 1992.

S desetibojem Změlík skončil v roce 1998 ve svých 29 letech, aby se plně vrhl do bouřlivého světa byznysu pozdních českých devadesátých let. Do něj vstoupil o rok dřív, nedlouho po pařížském úspěchu, kdy založil svou společnost Starlife na potravinové doplňky a začal s podnikáním, kvůli jehož krachu dnes své zlato prodává.

Do boje s „insolvenční mafií“

Bývalému olympionikovi v únoru začalo období pravidelných splátek v rámci oddlužení, ve kterých měsíčně odvádí kolem 21 tisíc korun. „Oddlužení trvá pět let, ve výjimečných případech tři roky, přičemž po ukončení této doby je účastník oddlužení bez dluhů,“ upřesňuje právník Bystrík Bugan z advokátní kanceláře Bugan Legal. Peníze se přitom budou strhávat z padesátitisícové výplaty. Tu Změlíkovi vyplácí firma se staronovou značkou Starlife, kterou podle veřejně dostupných zdrojů vlastní jeho dcera Diana a v níž je sám jediným jednatelem. 

Bývalý desetibojař tvrdí, že své dluhy, které podle údajů v insolvenčním rejstříku dosahují 1,7 miliardy korun, v rozhodující míře uhradil. Sumu zároveň rozporuje jako dramaticky nadsazenou. „Vytvořit 1,7 miliardy korun závazků u společnosti, která měla roční obrat 250 až 400 milionů, jednoduše není možné,“ řekl Změlík pro e15. Některé z významných závazků jsou podle něj počítány několikrát. „Nikdo s tím nic neudělal a pak to vypadá, že jsem největší tunelář nebo neschopný obchodník, který vytvořil takovou ztrátu,“ dodal Změlík.

A připravuje se na zásadní odhalení. „Nebude dlouho trvat, kdy budu moci vše doložit, a to bude teprve senzace, jak u nás fungují insolvence a insolvenční mafie,“ slibuje Změlík. „Ale k tomu potřebuji ještě trochu času a doložitelných důkazů, a ne nějakých pochybných čísel, ale jasných a průkazných argumentů.“

Zřejmě nejhodnotnější olympionikův majetek se prodal už v závěru roku 2022, kdy jeho firma Starlife zkrachovala. Její někdejší sídlo v Hostivicích koupil za 151 milionů korun podnikatel a majitel firmy České štěrkopísky František Jampílek.

Do dědictví Změlíkova byznysu patřily i stavební parcely v Karviné, jejichž součástí byl dokonce protiatomový kryt. Poslední významnější nemovitostí tohoto podnikatele byl hotel Richard Star v Mariánských Lázních. Ten spolu s karvinskými pozemky měla v zástavě skupina PPF proti dřívější půjčce Změlíkovi v řádu nižších stamilionů korun. Hotel správkyně Změlíkovy insolvence prodala začátkem loňského roku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!