Havrlant chystá vstup do obranného průmyslu, kupuje výrobce rušiček z Prostějova

Rušicí systém STAR COM od společnosti URC Systems

Rušicí systém STAR COM od společnosti URC Systems Zdroj: URC Systems

Česká skupina Rockaway Capital podnikatele Jakuba Havrlanta se chystá investovat do obranných technologií. Prostřednictvím firmy Piombino Group chce získat stoprocentní podíl v prostějovské společnosti URC Systems, která vyvíjí zejména rušicí a rádiové systémy pro českou armádu, policii nebo pro NATO. Transakci nyní schvaluje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází v oblasti obranného průmyslu, zejména v oblasti vývoje, výroby a servisu prostředků elektronického průzkumu a rádiového ochranného a komunikačního rušení. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno,“ informoval antimonopolní úřad. Zainteresované firmy průběh a výši transakce nekomentují.

URC Systems například loni české armádě dodala takzvané „kladivo na signály“. Jde o systém STAR COM, což je na voze Tatra nainstalovaná soustava antén schopných rušit rádiovou komunikaci protivníků, jejich systémy velení vojsk, leteckou komunikaci, spojení prostřednictvím mobilů nebo globální družicový polohový signál. Zakázka vyšla na 1,45 miliardy korun.

Prostějovský podnik dále nabízí antidronové systémy, technologie pro rádiový průzkum a sledování, ochranné rušiče, spojovací a monitorovací centrum, dálkově ovládané roboty a další technologie. Jde o důležité prvky moderního elektronického boje. Firma má bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu na stupeň tajné a je držitelem certifikátu NATO Secret.

URC Systems vyrábí od roku 1998 a zaměstnává 120 lidí. Ve finančním roce končícím v červnu loňského roku vygenerovala tržby přes 705 milionů se ziskem po zdanění 159 milionů korun. Společnost zatím s podílem 51 procent majoritně ovládá Robert Prokop. Jeho společníky jsou Milan Janíček (33,3 procenta) a Vladimír Vošický (15,7 procenta).

Video placeholde
Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát? • Videohub

Pro Rockaway by odkup URC znamenal první akvizici v obranném průmyslu, což může souviset s aktuální bezpečnostní situací v Evropě. Skupina je známá zejména díky investicím do e-commerce a startupů, například do Rohlíku, DoDo či do Productboardu. Provozuje také kryptofond RockawayX a investovala do Euromedie či knihkupectví Luxor.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!