Akvizice japonského výrobce léků patří k nejdražším v historii: koupě farmaceutické Shire vyšla na 1,3 bilionu

Takeda

Takeda Zdroj: profimedia.cz

Takeda
2
Fotogalerie

Japonský výrobce léků Takeda se dohodl na koupi irské farmaceutické firmy Shire. Obchod za 62 miliard dolarů (1,3 bilionu korun) je jednou z největších akvizic ve farmaceutickém průmyslu a největší akvizicí provedenou japonskou firmou v historii. Obě společnosti oznámily, že transakce by měla být ukončena v první polovině roku 2019.

Takeda zaplatí v hotovosti a prostřednictvím akcií za každou akcii Shire obchodovanou na londýnské burze 49,01 libry (zhruba 1420 korun), což odpovídá ceně závěru obchodování z 23. dubna. Evropský výrobce léků na vzácné nemoci tak přijal poslední navýšený návrh Takedy, když od března pět jejích nabídek odmítl.

Ve farmaceutickém odvětví letos prudce vzrostl počet převzetí a akvizic, protože velcí hráči hledají malé firmy vyvíjející nové slibné léky, kterými by rozšířili svoji nabídku. Nově vznikající skupina bude lídrem v oblasti léčby onemocnění žaludku, neurovědy, onkologie, vzácných onemocnění a krevních terapií používaných například pro léčbu hemofilie. Konkurovat bude zavedeným globálním hráčům typu amerického Pfizeru.

Firma Shire vznikla v roce 1986 v Británii, začínala prodejem kalciových doplňků na léčbu osteoporózy. Rychle se rozvíjela díky akvizicím a v roce 2008 se přestěhovala do Irska. Loni činily její tržby 15,2 miliardy dolarů. Dostala se ale pod tlak konkurence výrobců generik a po převzetí rivala Baxalty v roce 2016, za nějž zaplatila 32 miliard dolarů, se zadlužila.