Armády v pohybu: KLDR obsazuje hranice, Trump hrozí odchodem z Německa, mrtví na čínsko-indickém pomezí

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Akcie možná na vrcholu

Evropský akciový index Stoxx 600 má za sebou nejlepší den za zhruba měsíc. 78 procent investorů v průzkumu Bank of America je ale přesvědčeno, že akciové trhy jsou nadhodnocené, což je nejvíce od roku 1998. Investoři v průměru očekávají, že index Euro Stoxx 50 klesne ze své aktuální hodnoty do konce roku o 4,5 procenta. Aktuální akciové vrcholy tak jsou možná těmi posledními v letošním roce.

Koronavirus v Pekingu

Peking bojuje snovou vlnou šíření koronaviru. Ve středu se objevilo 31 nových případů, celkově jich ve více než dvacetimilionovém městě je 137. Čínská metropole nařídila uzavření všech škol a také izolovala nejvíce zasažené čtvrti. Virus se přesto z Pekingu už rozšířil do sousedních provincií.

Geopolitika v popředí pozornosti

Geopolitické otázky se hlásí o svém místo na slunci. KLDR oznámila, že její vojáci obsadí hranici s Jižní Koreou. Vojáci KLDR předtím vyhodili do vzduchu styčný úřad obou korejských států v pohraničním městě Kesong, které bylo vyhlášeno za demilitarizovanou zónu. V Německu představitelé země vyjadřují znepokojení nad plánem amerického prezidenta Donald Trumpa stáhnout ze země desítky tisíc amerických vojáků, pokud Berlín nezvýší své výdaje na obranu. A na sporné čínsko-indické hranici došlo poprvé po více než 40 letech ke střetům s oběťmi na životech. Indie oznámila dvacet mrtvých vojáků a tvrdí, že padlí jsou i na druhé straně. Čína incident nekomentuje.

Johnson ruší ministerstvo

Britský premiér Boris Johnson čelí kritice za rozhodnutí zrušit ministerstvo pro zahraniční pomoc a včlenit jej do ministerstva zdravotnictví. Britská rozvojová pomoc bude nyní více provázána s britskými politickými cíli, obhajuje krok Johnson. Kritika záměru zaznívá nejen ze strany opozice, přidal se i konzervativní expremiér David Cameron.