Bakala ve Švýcarsku stáhl žalobu na Krúpu

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: profimedia.cz

Miliardář Pavol Krúpa vedl skupinku demonstrantů Ostravou.
Miliardář Pavol Krúpa vedl skupinku demonstrantů Ostravou.
Miliardář Pavol Krúpa vedl skupinku demonstrantů Ostravou.
Miliardář Pavol Krúpa vedl skupinku demonstrantů Ostravou.
5
Fotogalerie

Miliardář Zdeněk Bakala stáhl žalobu na slovenského podnikatele Pavla Krúpu podanou minulý rok v červenci u soudu ve švýcarském La Côte. Předmětem žaloby byl nárok na náhradu škody vzniklou v důsledku plánované demonstrace před Bakalovým sídlem ve švýcarském Nyonu.

Krúpa chtěl koncem loňského června do Švýcarska vypravit několik autobusů s nespokojenými občany ostravského regionu, převážně pak s horníky ze společnosti OKD, nájemníky bytů vlastněných OKD, akcionáři nebo třeba i fanoušky fotbalového klubu Baník Ostrava.

Při organizaci demonstrace však narazil na nesouhlas švýcarských úřadů, které zamítly pořádání čtyřdenní demonstrace a umožnily pouze její půldenní trvání. Krúpa tak celou akci již začátkem června raději zrušil.

Bakala, který kvůli hlášené demonstraci s rodinou na týden opustil svou vilu, od švýcarského soudu požadoval přiznání náhrady za zajištění ochrany majetku ve výši více než 17 tisíc švýcarských franků (zhruba 390 tisíc korun). Krúpa se proti žalobě ohradil s tím, že Bakalovi žádná škoda nevznikla, protože demonstrace byla zrušena s dostatečným předstihem, o čemž Bakala věděl.

Podle Krúpy navíc nedošlo k žádnému protiprávnímu jednání, protože se „snažil pouze zorganizovat svobodné a demokratické vyjádření názorů poškozených horníků a nájemníků bytů” a nikoho prý do účasti na demonstraci nenutil.

Podle vyjádření Bakalovy mediální zástupkyně není důvodem stažení žaloby její nedůvodnost, ale zjištění, že celá švýcarská akce byla součástí mnohem většího celku.

„Demonstrace, kterou Krúpa vyhrožoval ve Švýcarsku, se později ukázala být jen malou částí rozsáhlé protizákonné kampaně Pavla Krúpy, zahrnující šíření nepravdivých informací, obtěžování a pokus získat vydíráním od Zdeňka Bakaly miliony dolarů,” uvedla pro E15 mediální zástupkyně Zdeňka Bakaly Šárka Samková s tím, že těžiště celého sporu se teď přesouvá do Spojených států.

Právě minulý týden totiž Bakala podal na Krúpu rozsáhlou žalobu u amerického soudu v Jižní Karolíně. V ní tvrdí, že jej Krúpa vydíral a požadoval po něm zaplacení 500 milionů korun za ukončení negativní kampaně proti Bakalovi a stažení veškerých trestních oznámení proti němu. Při tomto tažení měl Krúpovi pomáhat také Američan Adam Swart, šéf americké společnosti Crowds on Demand specializující se na klamavou komunikaci s veřejností a protestní akce na objednávku.

„Tato reakce dokazuje, co ho trápí. V USA si zakládá na image čestného obchodníka. Proto mu není pohodlné, když se na jeho podvody poukazuje i tam,” komentoval to tehdy pro E15 Krúpa a dodal, že od Bakaly požaduje vrátit českému státu ne 500 milionů, ale minimálně 50 miliard korun.

Krúpa se v kauze OKD angažuje dlouhodobě. Jeho nová společnost Krupa Global Investments (KGI) například letos v srpnu vyzvala insolvenčního správce Lee Loudu a společnost Správa pohledávek OKD k vyhlášení výběrového řízení na prodej pohledávek, kterými OKD disponuje vůči Bakalovi. KGI pak zároveň projevila zájem se tohoto výběrového řízení zúčastnit.