Airbnb si chce v prosinci z burzy odnést tři miliardy dolarů

Sídlo Airbnb v San Franciscu

Sídlo Airbnb v San Franciscu Zdroj: Reuters

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, hodlá v rámci připravovaného vstupu na akciovou burzu získat zhruba tři miliardy dolarů (téměř 70 miliard korun). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Firma chce podle nich využít nečekaně výrazného oživení svých aktivit z útlumu způsobeného koronavirovou krizí.

Airbnb podala u americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) žádost o vstup na burzu minulý měsíc. Podle zdrojů firma plánuje, že primární veřejnou nabídku svých akcií uskuteční v prosinci, tedy po listopadových prezidentských volbách ve Spojených státech.

Vstup Airbnb na burzu je v letošním roce jednou z nejočekávanějších primárních nabídek akcií v USA. Podle zdrojů by mohla být firma v rámci vstupu na burzu ohodnocena na více než 30 miliard dolarů. Zdroje nicméně upozorňují, že konečný termín a výsledek nabídky budou záviset na vývoji podmínek na trhu.

Letos v dubnu společnost Airbnb získala od investorů dvě miliardy dolarů. Tato transakce celý podnik ohodnotila pouze na 18 miliard dolarů. Vyhlídky v oblasti cestovního ruchu byly v té době kvůli koronaviru velmi nejisté, Airbnb však nyní těží z odklonu turistů od pobytů v hotelích, upozornila agentura Reuters.