Airbnb požádala o vstup na burzu, chce to stihnout do konce roku

Sídlo Airbnb v San Franciscu

Sídlo Airbnb v San Franciscu Zdroj: Reuters

Newyorská burza v době pandemie.
Newyorská burza (ilustrační foto).
3
Fotogalerie

Internetový poskytovatel ubytovacích služeb Airbnb podal u americké Komise pro cenné papíry a burzy žádost o vstup na burzu. Podle obeznámeného zdroje chce celý proces stihnout před koncem roku, závisí však podle něj na podmínkách na trhu. Společnost sama zatím časový harmonogram neposkytla. V prohlášení uvedla, že ještě nestanovila kolik akcií investorů nabídne ani jaké ceny jedné akcie chce dosáhnout, uvedla agentura Reuters.

Krok společnosti ilustruje oživení cestovního ruchu, který v posledních měsících paralyzovala karanténní opatření učiněná proti šíření koronaviru. V červenci si klienti podle Airbnb rezervovali poprvé od 3. března jeden milion nocí za jediný den. Firma se sídlem v San Francisku to zčásti připisuje tomu, že se Američané na cestách vyhýbají hotelům.

Oživení turistického ruchu ilustruje i růst akcií společnosti Booking Holdings, která vlastní rezervační server Booking.com. Její tituly si za poslední tři měsíce připsaly 14 procent. Úhrnem za celý rok nicméně oslabily.

Airbnb propustila po vypuknutí pandemie kvůli úsporám 1900 zaměstnanců, což představuje zhruba 25 procent její celkové pracovní síly. Lidé, kteří prostřednictvím společnosti nabízejí své domy a byty k pronájmu a ve firemním jazyce se jim říká hostitelé, se dostali do finančních problémů, protože mnohdy nabízené nemovitosti nakoupili s vidinou zisku právě z těchto krátkodobých pronájmů a nyní nemohou splácet vysoké hypotéky.

Airbnb v dubnu získala od investorů dvě miliardy dolarů, asi 44 miliard korun. Jedna z dohod ohodnocuje celou firmu na 18 miliard dolarů, což představuje téměř 400 miliard korun. Na začátku března se Airbnb v rámci svého interního ocenění ohodnotila na 26 miliard dolarů. Ještě v roce 2017 investoři ohodnocovali podnik na 31 miliard dolarů.

„Podnik může mít za to, že letošní ztrátu na hodnotě může dohnat jako veřejně obchodovaná společnost, což se odrazí na růstu jeho akcií,“ řekla Reuters Andrea Walneová ze společnosti Manhattan Venture Partners.

 

Burzám v čele s Wall Street se na rozdíl od světové ekonomiky daří dobře. Podle Kathleen Smithové ze společnosti Renaissance Capital investoři podniky ohodnocují „na základě scénáře po pandemii nemoci COVID-19“.

Airbnb je považována za jednu z největších soukromých firem v USA. Podnik sídlí v San Francisku a své služby začal oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (v překladu nafukovací matrace & snídaně), který pak zkrátila na Airbnb.