Burzy v týdnu očekávají nejhodnotnější IPO od příchodu Facebooku

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney Zdroj: profimedia.cz

Na americké burzy se během tohoto týdne chystá řada nováčků, jejichž akcie by se v součtu mohly zařadit na druhé místo za květnové IPO Facebooku. Na akciový trh mimo jiné vstoupí i fotbalový klub Manchester United a majitel řetězce restaurací Outback Steakhouse.

Šest firem se tento týden pokusí získat 1,1 miliardy dolarů, nejvíce od týdne končícího 18. květnem, kdy se na burzu vydala americká sociální síť, uvedla poradenská společnost Ipreo.

V centru pozornosti se ocitne hlavně Manchester United, jedna z nehodnotnějších sportovních značek světa. Britský fotbalový klub chce v pátek získat 300 milionů dolarů, Jedna akcie by se na burze NYSE měla prodávat za 16 až 20 dolarů.

Během týdne přijdou na řadu i další firmy, mezi nimi například Bloomin Brands vlastnící síť restaurací Outback Steakhouse a mateřská firma fastfoodů Hardee's and Carl's Jr. CKE.

134 let starý fotbalový klub je první sportovní značkou chystající se na americkou burzu od roku 1998, kdy se na trhy vydal baseballový klub Cleveland Indians. Podle analytiků se budou zisky Manchesteru United odvíjet hlavně od uzavřených sponzorských smluv a prodeje různých výrobků pro fanoušky, které dohromady tvoří třetinu tržeb klubu. V první oblasti se firmě nedávno dařilo, když podepsala mnohamilionovou sponzorskou smlouvu s automobilkou General Motors. Od roku 2014 tak budou dresy fotbalistů Manchsteru nosit logo Chevroletu.

Experti ale zároveň upozorňují, že zbytek tržeb Manchesteru pochází z prodeje vstupenek na zápasy a vysílacích práv. Tyto větve podnikání přitom rostou jen pomalu a jsou navíc těžko předvídatelné, protože závisí na výsledcích týmu, řekl deníku Wall Street Journal analytik společnosti Renaissance Capital Nick Einhorn.

Rodina amerického obchodníka Malcova Glazera, která se kvůli nákupu klubu v roce 2005 zadlužila, se už neúspěšně pokusila Manchester United uvést na asijské burzy. „Toto IPO je pokusem snížit jejich dluh do zvladatelných rozměrů,“ uvedl. Kritici tvrdí, že kvůli vysokému zadlužení dosahujícímu 423,3 milionu liber klub prodává některé své špičkové hráče a nemůže je nahrazovat stejně kvalitními nováčky.

Už ve středu na burzu vstoupí Bloomin Brands, která kromě co do tržeb americké jedničky na mezi steakovými restauracemi Outback Steakhouse vlastní další čtyři řetězce. Z burzy Nasdaq si chce odnést 300 milionů dolarů za akcie v hodnotě 13 až 15 dolarů za kus. CKE vlastnící v USA 3200 fastfoodů vstoupí na burzu NYSE v pátek. Své akcie na burzu tento týden uvedou i finanční společnost Livermore, výrobce mikročipů Peregrine Semiconductor a farmaceutická firma Stemline Therapeutics.