CED Group vynesl prodej akcií Kofoly přes 620 milionů

Kofola

Kofola Zdroj: Kofola

Prodej šesti procent akcií nápojářského holdingu Kofola na pražské burze přinesl společnosti CED Group hrubý výnos 23 milionů eur (přes 620 milionů korun). Firma CED Group ovládaná polskou investiční skupinou Enterprise Investors se rozhodla prodat 1,225 milionu akcií Kofoly.

„Tato transakce je vůbec prvním IPO (první veřejnou nabídkou akcií) společnosti z portfolia EI na pražské burze,“ uvedla za společnost Jitka Housková. Firma nadále drží v Kofole podíl 37,3 procenta. Do Kofoly investovala v roce 2008.

Kofola vstoupila na pražskou burzu 2. prosince. Většinovým vlastníkem firmy je společnost KSM Investment. Patří rodině Samarasů, jež značku Kofola po roce 1990 oživila.

Akcionáři na burze nabídli celkem 1,5 milionu akcií, což bylo více, než původně plánovali. Upisovací cena byla 510 korun za akcii, což bylo blízko spodní hrany zvažovaného pásma 500 až 650 korun. Ve čtvrtek pražská burza, pro kterou měl být úpis akcií Kofoly výrazným oživením, popáté za sebou klesla, dnes odpoledne byla aktuální cena za akcii Kofoly 509,70 koruny.

Kofola letos své sídlo přestěhovala z Polska do České republiky, do Ostravy. V říjnu oznámila, že společnost Kofola ČeskoSlovensko navýší svůj základní kapitál ze současných dvou milionů korun na 2,2 miliardy korun. Má se tak stát vydáním 22 milionů nových akcií.

Skupině Kofola letos vzrostl za tři čtvrtletí prodej meziročně o 16,3 procenta na 5,56 miliardy korun. Jde o nejlepší výsledek skupiny. Má osm výrobních závodů, působí v Polsku, ČR, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. Zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba 700 v Česku.

K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Chito, Top Topic nebo Citro Cola. Nejnovější akvizicí Kofoly je slovinská společnost Radenska.