Dobrá čísla z amerického trhu práce posílí oslabený dolar

Dolary, ilustrační foto

Dolary, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Americký trh práce dodal výživný substrát pro růst dolaru. Měna ale zůstává v defenzivě. Dolarový index, který zohledňuje hodnotu dolaru vůči dalším globálním měnám, v únoru oslabil o 1,8 procenta. Analytici ale věští brzký obrat.

Dolar většinou posiluje, když se ekonomice USA daří a americká centrální banka může utáhnout měnovou politiku. Měna tak masivně rostla od druhé poloviny roku 2014. V posledních týdnech ale dolar poklesl.

A to navzdory tomu, že se měnová politika Fedu posunula opačným směrem než politika ECB či Bank of Japan, která zavedla záporné úrokové sazby ve snaze oživit skomírající ekonomiku. Předpoklad růstu dolaru podpořila páteční data.

Vývoj kurzu dolaru proti euruGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com

V únoru americká ekonomika vytvořila 242 tisíc nových pracovních míst – více než očekávali analytici. Počet vytvořených míst za prosinec a leden byl navíc revidován směrem vzhůru. Míra nezaměstnanosti zůstala v únoru beze změny na 4,9 procenta. Pokud začne klesat, bude dolar posilovat. Podle studie Alana Ruskina z Deutsche Bank ale dolar na vývoj trhu práce reaguje zhruba s ročním zpožděním.

Aktuální prognóza Deutsche Bank, která je druhým největším obchodníkem na měnovém trhu, očekává posílení dolaru nad úroveň eura. Na konci letošního roku může euro stát jen 0,95 dolaru. Dnes se přitom obchoduje na úrovni 1,10 dolaru.

První posílení dolaru může přijít již ve čtvrtek, kdy zasedá měnový výbor ECB. Ten bude rozhodovat o dalších podpůrných opatřeních pro ekonomiku eurozóny. Trh očekává razantnější kroky než na prosincovém zasedání.