Dolar slábne kvůli menším obavám z koronaviru, libře pomohl zlepšující se stav Johnsona

Koronavirem se nakazil i britský premiér Boris Johnson

Koronavirem se nakazil i britský premiér Boris Johnson Zdroj: ČTK

Boris Johnson se účastní jednání vlády pomocí videokonference. Dosud byl v domácí izolaci, nyní byl ale převezen do nemocnice
Boris Johnson na tiskové konferenci 17. března, krátce předtím, než mu byla diagnostikována nemoc covid-19
3
Fotogalerie

Americký dolar zlevňuje v důsledku poklesu obav z dalšího šíření koronaviru, který snížil poptávku po bezpečných měnách. I nadále jej oslabuje také ve čtvrtek oznámený záchranný balíček americké centrální banky (Fed) na úvěry malým a středním podnikům a místní samosprávě.

Kolem páté hodiny středoevropského času ztrácel dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, 0,1 procenta na 99,40 bodu. Jeho vývoj naznačuje, že dolar by mohl vykázat i celotýdenní pokles.

Naopak britské libře pomohly zprávy o lepšícím se stavu ministerského předsedy Borise Johnsona hospitalizovaného kvůli nemoci covid-19, který ve čtvrtek opustil jednotku intenzivní péče. Britská měna si ve stejnou dobu k dolaru připisovala 0,2 procenta na 1,2483 dolaru. Euro na ni pak ztrácelo 0,02 procenta na 0,8769 libry.

Euro k dolaru přidávalo 0,2 procenta na 1,0947 dolaru Za celý týden by k němu dolar mohl oslabit o 1,3 procenta.

Fed se chystá společnostem, které zaměstnávají do 10 tisíc lidí, poskytovat prostřednictvím bank čtyřleté půjčky. Kromě toho bude kupovat dluhopisy vydané jednotlivými americkými státy, hustě obydlenými okresy a městy.

Páteční aktivita na finančních trzích byla značně utlumená kvůli velikonočním svátkům. Podepsala se na ní uzávěrka v Austrálii, Hongkongu, Singapuru, Británii a ve Spojených státech.