Dovoz černého uhlí do Česka se v pololetí zdvojnásobil

Teplo může kvůli nedostatku uhlí zdražit až trojnásobně

Teplo může kvůli nedostatku uhlí zdražit až trojnásobně

Dovoz černého uhlí do České republiky se v posledních letech postupně zvyšuje. V pololetí se zdvojnásobil proti stejnému období loni na čtyři miliardy korun. Hlavním dovozcem bylo s uhlím v hodnotě tří miliard korun Polsko, s dovezeným uhlím za 500 milionů korun následovaly Spojené státy. Z Ruska se dovezlo uhlí za 470 milionů korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), který neuvádí hmotnost dovezeného uhlí, ale jeho finanční hodnotu.

Podle odborníků vypovídá růst dovozu černého uhlí o příznivém vývoji v hutnictví, které černé uhlí využívá. Objem výroby ocelářského průmyslu loni meziročně vzrostl o téměř 20 procent. Řada hutnických firem, včetně největší ArcelorMittal Ostrava, se loni vymanila z předloňské krize.

Kromě občasných výkyvů roste dovoz černého uhlí do Česka dlouhodobě. Nad tuzemskou těžbou by ale dovoz podle odborníků neměl v budoucnu dominovat. Je však důležitý pro fungování českého trhu a cenovou tvorbu.

Vývoz černého uhlí z Česka je mnohem vyšší než dovoz. V prvním pololetí se vyvezlo uhlí za 10,4 miliardy korun. Hlavními odběrateli byly Slovensko, Polsko a Rakousko. Loni se v prvním pololetí vyvezlo uhlí za 8,4 miliardy korun. Černé uhlí v ČR těží společnost OKD.

V Česku se těží zejména hnědé uhlí a jeho dovoz je podstatně nižší než u černého uhlí. V pololetí činil dovoz hnědého uhlí 224 milionů korun, vyvezlo se ho za 695 milionů korun. Těžba hnědého uhlí v Česku loni meziročně klesla o tři procenta na 43,7 milionu tun. Produkce černého uhlí se naopak zvýšila o čtyři procenta na 11,4 milionu tun.

Některé tuzemské těžařské společnosti v následujících letech počítají se značným poklesem těžby hnědého uhlí zejména kvůli platným těžebním limitům. Plánují pak zvýšit ceny uhlí teplárnám a dalším odběratelům.