Duolingo míří na burzu, může získat až 3,4 miliardy dolarů

Ke konci března měla aplikace Duolingo, která nabízí čtyři desítky jazykových kurzů, čtyřicet milionů aktivních uživatelů měsíčně, z toho 1,8 milionu platících.

Ke konci března měla aplikace Duolingo, která nabízí čtyři desítky jazykových kurzů, čtyřicet milionů aktivních uživatelů měsíčně, z toho 1,8 milionu platících. Zdroj: profimedia.cz

Duolingo ikona
2
Fotogalerie

Americká společnost Duolingo, která provozuje stejnojmennou aplikaci pro výuku jazyků, míří na burzu. Primární veřejná nabídka akcií by podnik mohla ohodnotit až na 3,4 miliardy dolarů (zhruba 74 miliard korun), uvedla firma. Duolingo se vstupem na americký akciový trh Nasdaq snaží využít rychlého růstu zájmu o nástroje pro internetové vzdělávání, který je důsledkem pandemie covidu-19, poznamenala agentura Reuters.

Společnost Duolingo uvedla, že v rámci IPO nabídne investorům zhruba 5,1 milionu akcií v ceně 85 až 95 dolarů za kus. Prodej akcií by tak mohl vynést kolem 485 milionů dolarů. Téměř 1,4 milionu akcií v rámci primární veřejné nabídky prodají současní akcionáři, výtěžek z prodeje těchto akcí tak nepřipadne podniku.

Aplikace Duolingo umožňuje výuku čtyř desítek jazyků, alespoň jednou měsíčně ji využívá zhruba 40 milionů lidí. Firma Duolingo v letoším prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila tržby - skoro tři čtvrtiny jejích příjmů pocházely z předplatného a necelá pětina z reklamy.