ECB nechala základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta, avizovala blížící se pokles

Evropská centrální banka (ECB) naplina očekávání trhů a ponechala základní úrokovou sazbu na 4,50 procenta. Úroky se nezměnily již páté zasedání za sebou. Banka nicméně signalizovala, že by se mohlo blížit jejich snížení. 

„Pokud by aktualizované hodnocení Rady guvernérů, pokud jde o výhled inflace, dynamiku jádrové inflace a sílu transmise měnové politiky, dále posílilo její důvěru, že se inflace udržitelně blíží k našemu cíli, bylo by namístě stávající úroveň měnové restrikce zmírnit,“ píše ECB v tiskové zprávě.

Banka v své dlouhodobém výhledu předpokládá, že sazby poprvé zníčí v červnu, a to o 0,25 procentního bodu. „ECB si trochu hraje s ohněm a riskuje svoji reputaci. Existuje totiž nemalé riziko, že se na konci května ukáže, že mzdy v prvním čtvrtletí letošního roku výrazně rostly, přičemž ekonomika ožívá. Rozhodnost ECB za těchto podmínek úrokové sazby snižovat by tak mohla být podlomena,“ napsala v komentáři pro e15 ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

ECB předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat pod kontrolu inflaci, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně letos v březnu podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat zpomalil na 2,4 procenta z únorových 2,6 procenta. Inflace tak klesla třetí měsíc za sebou a postupně se přibližuje k dvouprocentnímu cíli ECB. Ta minulý měsíc předpověděla, že průměrná inflace v eurozóně bude v letošním roce činit 2,3 procenta a napřesrok klesne na dvě procenta.