Euro je vůči dolaru nejslabší za posledního tři čtvrtě roku

Renovace symbolu eurozóny před sídlem ECB ve Frankfurtu

Renovace symbolu eurozóny před sídlem ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Euro se během obchodování propadlo až na sedmiměsíční minimum vůči dolaru. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů vyhlídky na další uvolňování měnové politiky v eurozóně, dolar naopak těží z předpokládaného růstu úroků ve Spojených státech.

Euro sestoupilo až na 1,05785 USD, nejníže od poloviny dubna. Později část ztrát smazalo a kolem 16:45 SEČ se prodávalo za 1,0595 USD. Oproti úterý tak vykazovalo pokles o půl procenta. K poklesu eura přispěla zpráva agentury Reuters, podle které Evropská centrální banka (ECB) zvažuje různé způsoby posílení podpory ekonomiky eurozóny, včetně rozšíření nákupů dluhopisů a uvalení poplatků na banky hromadící hotovost.

Příznivé údaje o ekonomice Spojených států naopak podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) příští měsíc zpřísní měnovou politiku zvýšením úrokových sazeb.

Americké ministerstvo obchodu například oznámilo, že zakázky na kapitálové zboží bez zahrnutí vojenské techniky a letadel se ve Spojených státech v říjnu zvýšily o 1,3 procenta. Jejich růst tak zrychlil z 0,4 procenta v předchozím měsíci. Tyto zakázky jsou důležitým indikátorem investičních plánů amerických podniků.