Index PX v týdnu klesl o 0,4 procenta

Pražská burza

Pražská burza

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně klesly a hlavní index PX tak zůstal pod tisícibodovou hranicí. Index ve srovnání s minulým pátkem přišel o 0,4 procenta na 994,2 bodu. Nejvíce zlevnily akcie těžební společnosti NWR, naopak nejvýrazněji si polepšily cenné papíry pojišťovací skupiny VIG. V předchozím týdnu akcie klesly o dvě procenta.

„Uplynulý týden se z hlediska akciových trhů nesl ve velmi pozitivním duchu. Americké akciové indexy přidaly kolem dvou procent a dosáhly na nejvyšší úrovně od konce roku 2007. Velkou vzpruhou byly dobré výsledky stres testů amerických bank, pozitivně působil i další balík dobrých dat z americké ekonomiky. Tento pozitivní sentiment táhly i evropské trhy, které těžily z toho, že problém dluhové krize a Řecka se alespoň dočasně odsunul na druhou kolej,“ popsal vývoj na akciových trzích analytik J&T Banky Milan Lávička.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX v uplynulém týdnuVývoj indexu PX v uplynulém týdnu | vrba@mf.cz

Nejvíce v rámci pražské burzy ztratily akcie NWR, které přišly o 6,6 procenta v reakci na nové doporučení ze strany Citigroup, která snížila cílovou cenu z 225 na 147 korun. Naopak nejvyšší růst předvedly akcie pojišťovny VIG, které posílily o 6,5 procenta bez jakýchkoliv významnějších zpráv o společnosti.

Příští týden bude méně nabitý ekonomickými událostmi než ty předchozí. Pátkem skončí období, do kdy se mohou přihlašovat k výměně řeckých dluhopisů věřitelé pod zahraniční jurisdikcí. Mimo řecké dluhopisy by se pozornost investorů mohla zaměřit na potenciální eskalaci konfliktu s Íránem a v souvislosti s tím na ceny ropy. Rostoucí napětí, které zvyšuje ceny pohonných hmot, je momentálně vnímáno jako hlavní riziko pro hospodářské oživení v USA, uzavřel Lávička.