Lotyšsko se rozhodlo pro euro - oficiálně požádá o přijetí do eurozóny

Lotyšsko

Lotyšsko Zdroj: profimedia.cz

Lotyšská vláda vyzve Evropskou unii, aby posoudila, zda je Lotyšsko připraveno na přijetí eura v příštím roce. Lotyšsko tímto krokem oficiálně požádá o přijetí do eurozóny. O dnešním rozhodnutí lotyšské vlády informovala agentura Reuters.

Lotyšský premiér Valdis Dombrovskis již začátkem roku uvedl, že země podá žádost o posouzení připravenosti k zavedení eura během března. Vstup do eurozóny v roce 2014 je dlouhodobým cílem lotyšské vlády, a to navzdory současné dluhové krizi v některých členských zemích měnové unie. Průzkumy veřejného mínění však ukazují, že téměř dvě třetiny obyvatel jsou proti přechodu z lotyšského latu na euro.

Dombrovskis upozornil, že zavedení eura přinese Lotyšsku vyšší investice, sníží směnárenské náklady a pomůže zmírnit sociální problémy. Premiér předpokládá, že veřejné mínění se postupně přikloní ke vstupu do eurozóny, a neplánuje na toto téma vypisovat referendum.

Žádost o posouzení připravenosti Lotyšska dnes během zvláštního ceremoniálu podepsali kromě premiéra rovněž ministr financí Andris Vilks a šéf centrální banky Ilmars Rimsevičs. „Tento den vejde do lotyšské historie,“ prohlásil Vilks.

Podle mluvčího vlády bude žádost v úterý v Bruselu předána eurokomisaři pro měnové záležitosti Ollimu Rehnovi. Evropská komise a Evropská centrální banka poté vypracují zprávu o připravenosti Lotyšska. Konečné rozhodnutí ohledně přijetí země do eurozóny se očekává od ministrů financí v červenci.

Lotyšsko nyní patří mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky Evropské unie. Země se zotavuje z hluboké krize v roce 2009, kvůli které bylo nuceno požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o záchranný úvěr v objemu 7,5 miliardy eur (193 miliard Kč). Výměnou za pomoc slíbila masivní rozpočtové škrty a úsporná opatření.

Lotyšsko by se stalo 18. členem eurozóny. Z pobaltských zemí platí eurem prozatím jen Estonsko, které je v eurozóně od roku 2011 a je jejím nejmladším členem. Litva uvažuje o zavedení eura v roce 2015 nebo 2016.

Pokud chce členská země EU zavést euro, musí splňovat pět ekonomických kritérií. Stanovené hodnoty se týkají rozpočtového deficitu, zadlužení, dlouhodobých úrokových sazeb, stability měny vůči euru a inflace. Lotyšsko tvrdí, že všechna kritéria splňuje.

Kromě Velké Británie a Dánska, které si vyjednaly trvalou výjimku, by měli euro zavést všichni členové EU, včetně České republiky. Dokdy se tak má stát, ale nikde není stanoveno. Česko termín přijetí eura stanoven nemá.