Miliardář Carl Icahn investuje do sítě autopůjčoven

Carl Icahn

Carl Icahn Zdroj: CTK

Americký investor Carl Icahn po se po neúspěšné snaze získat výrobce počítačů Dell rozhodl investovat do společnosti Hertz Global Holdings, která je druhou největší sítí autopůjčoven ve Spojených státech. Podle televize CNBC miliardář získal 30 až 40 milionů akcií firmy. Akcie Hertz po zprávě stouply na nový rekord.

Icahnova investice se podle CNBC neomezila pouze na nákup akcií, ale i na nákup derivátů. To jsou složitější investiční nástroje, které odrážejí vývoj akcií. Pokud by šlo pouze o kmenové akcie, skoro by to prý stačilo k tomu, aby se Icahn stal největším akcionářem firmy.

Akcie společnosti Hertz na zprávu reagovaly růstem a v průběhu obchodování se dostaly až na 29,81 dolarů. To je nejvyšší průběžná hodnota od jejich úpisu před více než sedmi lety.

Vývoj akcií sítě autopůjčoven Herz

Vývoj ceny akcií sítě autopůjčoven HartzVývoj ceny akcií sítě autopůjčoven Hartz | Yahoo Finance

Hertz je největší veřejně obchodovanou americkou autopůjčovnou. CNBC již v úterý informovala, že podíl ve firmě získala investiční společnost Third Point Capital dalšího amerického miliardáře Daniela Loeba. V tomto případě je prý podíl menší než pět procent.

Carl Icahn vzdal boj o kontrolu nad výrobcem počítačů Dell

V září se Carlu Icahnovi hovořilo v souvislosti s jeho bojem o počítačovou firmu Dell. Ten nakonec prohrál a ukončil svou snahu o zablokování plánovaného převzetí skupinou vedenou jeho zakladatelem Michaelem Dellem.

Icahn tvrdil, že nabídka na převzetí Dellu jeho zakladatelem a investiční společností Silver Lake za 25 miliard dolarů firmu podhodnocuje, a učinil již řadu kroků, aby převzetí zabránil. Podle dopisu však nakonec dospěl k závěru, že boj proti tomuto převzetí je „téměř nemožné vyhrát“.