Pražská burza dnes výrazně oslabila, propadl hlavně finanční sektor

Pražská burza v daný obchodní den klesla, proto je náš "robot" smutný

Pražská burza v daný obchodní den klesla, proto je náš "robot" smutný Zdroj: E15.cz

Pražská burza výrazně ztratila. Index PX propadl o 1,8 procenta na 857,27 bodu. Z jedenácti hlavních titulů pražské burzy dnes deset zakončilo obchodování v mínusu. Mezi klesajícími emisemi byly i tři - Komerční banka, Erste Group Bank, Moneta Money Bank, které se podílely na naprosté většině (80 procent) z celkového objemu obchodů na burze.

Nejvýznamněji přispěly akcie technologické společnosti Avast, které se podílejí na PX indexu aktuálně 21,41 procenty, poklesem 3,46 procenta na 156,05 korun. Pokles postihl také akcie pojišťovací skupiny VIG a to o 3,5 procenta na 524 korun.

Největší objem obchodů, a to 39 procent, dnes zaznamenaly cenné papíry společnosti Komerční banka. Druhým nejobchodovanějším titulem (ve výši 22 procent) byly akcie rakouské skupiny Erste Group Bank. Akcie banky Moneta dosáhly třetího největšího objemu obchodů - a to 19 procent.

Oproti tomu nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie tabačky Phillip Morris. V závěru obchodování byla jejich cena 13580 korun, což bylo o 0,59 procenta více než na počátku dne. 

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR.