Akcie, měny & názory Jana Vejmělka: Covid drtí korunu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Česká koruna vůči euru v posledních týdnech dramaticky ztrácí. V průběhu tohoto týdne již výrazně nad tehdejší intervenční hladinou, 27 korun za euro, atakovala nejslabší hodnoty od poloviny května. 

V regionálním srovnání je na tom při pohledu na výkonnost naší měny stále ještě hůře maďarský forint. Ten sice již letos odepsal více než devět procent své hodnoty, česká koruna na tom ale se ztrátou více než 7,5 procenta není o moc lépe. Polský zlotý letos znehodnotil o zhruba 5,5 procenta, rumunské leu oslabilo o necelá dvě procenta.

Pokud se ale zaměříme na poprázdninový vývoj, vyjde z tohoto souboje česká koruna jako jednoznačný poražený. Od počátku září ztratila více než čtyři procenta své hodnoty, ztráty polského zlotého byly poloviční, oslabení maďarské měny pak nedosáhlo ani dvou procent. Korunu drtí v posledních týdnech pandemie covidu v České republice. Ta se v podstatě vymknula kontrole, a šíření nabralo exponenciální charakter. To se projevilo i na trhu úrokových sazeb, jejichž pokles držbu koruny dále znevýhodnil.

Tuzemská vláda v tomto týdnu přijala razantní restriktivní opatření s cílem epidemiologickou situaci zlepšit. Ta každopádně budou mít ekonomické konsekvence, i když doufejme, že ne v takovém rozsahu jako na jaře. Nejhorším jarním měsícem byl pro českou ekonomiku jednoznačně duben, z pohledu koruny to byl ale březen. Jednalo se tak o typickou učebnicovou reakci trhů, které reálný vývoj předbíhají. A i nyní nás z ekonomického pohledu to horší teprve čeká.

I když tedy ve světle obrovské nejistoty může koruna klidně ještě o pár desítek haléřů oslabit, to nejvýraznější oslabení už by ale mohlo být za námi.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky