Pražská burza má opět technické potíže, obchodování je zastaveno

Burzovní palác, sídlo pražské burzy

Burzovní palác, sídlo pražské burzy Zdroj: Erben Eduard/E15

Burzovní palác, sídlo pražské burzy
2
Fotogalerie

Obchodování s cennými papíry na pražské burze se zastavilo. Na vině je technická chyba, zasaženy jsou všechny trhy obchodující na platformě Xetra T7, informovala Burza cenných papírů Praha. Výpadek pražská burza řešila už v polovině dubna.

„Obchodování se zastavilo v 09:17. Stalo se tak na všech burzách obchodujících přes obchodní systém Xetra, tedy od Vídně přes Budapešť až po Frankfurt,“ řekl mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík. Výpadek tak postihl i burzy v Německu, Rakousku, Maďarsku a Slovinsku.

Obchodování na vídeňské akciové burze přerušily technické problémy u poskytovatele systému, německé Deutsche Börse, také v polovině dubna. Výpadky kvůli tomu i tehdy zaznamenaly i další evropské akciové burzy, včetně pražské.

Obchodování v obchodním systému Xetra zahájila pražská burza v prosinci 2012, po téměř dvaceti letech využívání vlastního obchodního systému. Vídeňská burza je přímým akcionářem pražské burzy. Burza ve Vídni je technologickým partnerem Deutsche Börse. Ta systém Xetra dodává vedle Prahy i do dalších burz v regionu střední, východní a jižní Evropy.