Pražská burza na začátku týdne posílila, dařilo se akciím Erste

Robot

Robot Zdroj: E15.cz

Pražská burza vstoupila do nového týdne růstem. Index PX posílil o 0,3 procenta na 845,44 bodu. Nejvýznamněji přispěly akcie rakouského bankovního domu Erste Group Bank, které se podílejí na PX indexu aktuálně 19,41 procenty, ziskem 2,83 procenta.

Největší pokles postihl akcie počítačové firmy Avast a textilní společnosti PFNonwovens.Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Z jedenácti hlavních titulů pražské burzy sedm zakončilo obchodování v plusu, další jedna emise stagnovala. Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry bankovní společnosti Moneta, které si polepšily o 3,4 procenta na 54,80 korun. K dalším emisím, které posílily, patří i Erste Group Bank. Akcie si připsaly 2,83 procenta na 491 korun. Oproti tomu největší pokles hodnoty postihl akcie české technologické společnosti Avast, a to o 4,46 procenta na 141,30 korun.

Už dva dny překonávávají své pětiměsíční minimum, když přes den jejich hodnota poklesla až na 141,3. K dalším ztrátovým titulům na pražské burze se zařadily akcie výrobce netkaných textilií PFNonwovens, které padly o 0,79 procenta na 752 korun.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR.