Pražská burza opět rostla, PX se po půl roce vrátil nad 1000 bodů

Pražská burza

Pražská burza

Akcie na pražské burze v pátém letošním týdnu opět stouply, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 4,3 procenta na 1009,8 bodu. Je tak nejsilnější od loňského září. Zlevnily akcie sázkové společnosti Fortuna. Nejvíce si polepšily cenné papíry developerské společnosti Orco. V předchozím týdnu akcie stouply o 3,5 procenta, od začátku roku o téměř deset procent.

„První únorový týden se linul v pozitivním gardu po pondělním kladném vyznění mimořádného summitu EU, kde můžeme říci, že došlo k dohodě 25 členů EU nad koordinací rozpočtových politik jednotlivých států především eurozóny,“ popsal vývoj na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo Orco Group, které přidalo 24 procent na 119,10 Kč. Titul reagoval pozitivně na zprávy o výměně dluhopisů v Orco Germany a na komentáře generálního ředitele na výhled na tržby. Naopak nejvíce klesajícím titulem byla Fortuna, která klesla nepatrně o 0,2 procenta na 99,20 Kč. U společnosti se podle Vaníčka neobjevila žádná zásadní zpráva.

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Příští týden bude prý opět o politických událostech týkajících se EU. Na domácí korporátní scéně začne výsledková sezona, kterou začne ve čtvrtek Unipetrol. „Při absenci výraznějších ekonomických dat bude stěžejní roli hrát opětovně politika, která podle našeho názoru může jen potvrdit nynější očekávání o pozitivních posunech směrem ke kompromisu. Tato skutečnost nás vede k úvaze opětovného opakování pozitivního očekávání i pro příští týden,“ uvedl analytik.