Pražská burza se vrátila k poklesu, v týdnu oslabila o 3,9 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Volfik Rene

Akcie na pražské burze v 36. týdnu oslabily, hlavní index PX klesl o 3,9 procenta na 983,8 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly cenné papíry výrobce cigaret Philip Morris, naopak nejvýrazněji ztratily akcie Erste Bank. V předchozím týdnu index PX stoupl o necelé procento.

„Uplynulý týden se nesl ve znamení relativního klidu, co se týče makroekonomických zpráv, ale naopak byl plný politických vystoupení vrcholných představitelů centrálních bank USA a eurozóny či prezidenta USA Baracka Obamy,“ popsal obchodování analytik J&T Banky Milan Vaníček. Pražský akciový trh na začátku týdne zahájil kvůli technickým problémům obchodování až v 11:35, namísto tradičních 9:15.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl Philip Morris ČR, který přidal 2,6 procenta na 10 870 korun. „Spíše se děje konsolidace lehkého ústupu z pozic z minulého týdne. Jasně se projevuje defenzivnost titulu,“ popsal Vaníček.

Vývoj indexu PX za poslední týden

PXPX|E15

Naopak nejvíce klesajícím titulem byla Erste Bank, která ztratila 7,9 procenta na 537 korun. „Bankovní sektor je aktuálně výrazně pod tlakem spojeným s dluhovým problémem eurozóny (výstup Řecka z eurozóny). Mezibankovní trh je stále více napjatý, což ukazují mezibankovní sazby. I když Erste nepovažujeme za závislou na tomto trhu, tak příslušnost k sektoru ji táhne v rámci nálady,“ upozornil analytik.

Příští týden Vaníček očekává přetrvávání zvýšené nervozity. Předpokládá další spekulace ohledně možnosti, že americká centrální banka Fed by mohla pokročit směrem ke kvantitativnímu uvolňování, tedy pumpování peněz do americké ekonomiky s cílem podpořit její růst. „Z domácího trhu nepředpokládáme žádné významnější zprávy,“ podotkl Vaníček.