Pražská burza v prvním týdnu posílila o 2,3 procenta

PX

PX

Akcie na pražské burze v prvním týdnu mírně posílily a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 2,3 procenta na 1062,5 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, ztráty postihly pouze cenné papíry firmy Pegas. V posledním loňském zkráceném týdnu akcie stagnovaly, za celý rok index vyšplhal o 14 procent.

„Světové akciové trhy byly uplynulý týden jednoznačně taženy zprávou o dohodě mezi americkými republikány a demokraty otzv. fiskálním útesu. Trhy reagovaly na částečnou dohodu výrazným růstem a zahraniční indexy za týden přidaly dvě až tři procenta. Začátek roku byl v Praze chudý na jakékoliv zásadní zprávy. Index PX byl tažený vývojem v zahraničí,“ uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucím titulem se stala mediální společnost CME, která přidala deset procent na 121 Kč. Vývoj v Praze kopíroval růst v zámoří, kde tyto akcie bez jakékoliv nové zprávy výrazně přidávaly. Naopak nejhůře si vedl Pegas, který ubral 0,2 procenta na 492 Kč. Byl to jediný titulem se zápornou mezitýdenní změnou. Při pozitivní náladě na trhu se investoři defenzivním titulům spíše vyhýbali, upozornil Ryska.

Ačkoli jednání okolo tzv. fiskálního útesu již nemusejí dominovat zprávám, nadále se bude sledovat, jakým způsobem se dořeší druhá část nutné shody, tedy o výdajové straně rozpočtu USA a dluhového stropu. V USA rovněž začne výsledková sezóna za čtvrté čtvrtletí a celý rok 2012. „Celkově máme na příští týden neutrální výhled,“ dodal Ryska.

David Klimeš: Fiskální útesy číhají i v Evropské unii