Pražská burza v týdnu klesla o 1,2 procenta

PX

PX

Pražská burza v uplynulém týdnu oslabila. Index PX klesl ve srovnání s minulým pátkem o 1,2 procenta na 971 bodů. Nejvíce se propadly opět akcie těžební společnosti NWR. Naopak nejlépe si zase vedly akcie mediální společnosti CME. Předchozí týden akcie posílily o 1,7 procenta.

„Předposlední květnový týden se nesl ve znamení vystoupení šéfa americké centrální banky Fed a horších dat z průmyslu Číny. Šéf banky Ben Bernanke upozornil na nebezpečnost předčasného snižování měnového uvolnění, ale současně poukázal na tuto možnost, pokud se ekonomika vylepší,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Trhy to vyhodnotily jako možnost snížení současného monetárního uvolnění ze strany Fedu a dostaly se ze středečních maxim do mírné korekce.

V návaznosti na slabé výsledky za první čtvrtletí a výhledy v oboru těžby uhlí v regionu snížila agentura S&P rating NWR. Firma je po snížení výhledů stále pod silným tlakem a dostává se na historická minima, k čemuž pomáhají také snížená doporučení. NWR tak zaznamenala nejvýraznější ztráty v rámci pražské burzy s poklesem o 5,3 procenta na 34,1 korun.

Naopak nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla CME s růstem o 22,4 procenta na 71,6 korun. Společnost navazuje na růst z minulého týdne, který navíc podepřel vysoký objem obchodů. Za růstem není žádná zásadní zpráva. „Může docházet pouze ke spekulacím, že například dochází k uzavírání pozic spekulujících na pokles, které nebyly uspokojeny v nedávné emisi nových akcií,“ upozornil Vaníček.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

„Příští týden - v USA je v pondělí svátek, a tudíž se neobchoduje - bude relativně chudý na výraznější impulzy směrem k akciovým trhům, a proto se zaměříme na makroekonomické údaje. Absence větších impulzů bude dle našeho názoru znamenat pokračování spíše pozitivní nálady. Riziko vnímáme ke konci týdne, kdy končí i měsíc, což může být následováno některými většími obchody ze strany portfolio manažerů,“ odhadl další vývoj analytik.