Pražská burza v týdnu oslabila o 0,7 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Akcie na pražské burze v pátém týdnu opět oslabily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem klesl o 0,7 procenta na 1016,8 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie Pegas Nonwovens, naopak nejvíce klesajícím titulem byla těžební společnost NWR. V předchozím týdnu akcie oslabily o téměř dvě procenta.

„Poslední lednový týden umožnil americkým indexům (ale například i německému indexu DAX) dostat se poblíž svých historických maxim. Nicméně nepříznivá data z americké ekonomiky přinesla očekávané vybírání zisků, které oddálilo dosažení nových historických úrovní,“ popsal vývoj na akciových trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byl Pegas, který posílil o 4,3 procenta na 522,5 korun. U firmy se objevil zhruba v polovině týdne agresivní kupec, který za podpory solidního objemu obchodů posunul cenu významněji nad pětisetkorunovou úroveň.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo NWR, které přišlo o 8,3 procenta 83 korun. Již minulý týden společnost zveřejnila relativně slabá očekávání provozních dat, která se v tomto týdnu přetavila do nižších doporučení. Především JP Morgan výrazně snížila cílovou cenu na titul k úrovni 45 korun.

Příští týden bude o výsledkové sezóně, summitu EU, zasedání ECB a makroekonomických ukazatelích. Relativně velké množství informací v průběhu příštího týdne aspiruje na zvýšenou rozkolísanost kurzů.

„Nicméně se domníváme, že aktuálně není kromě indexů dotýkajících se svých historických maxim výraznějšího faktoru, který by měl zmírnit současnou pozitivní náladu. Nadále jsme mírně pozitivní i pro příští týden,“ uvedl Vaníček.