Pražská burza v týdnu oslabila o 3,8 procenta

Pražská burza, ilustrační foto

Pražská burza, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pražská burza v uplynulém týdnu oslabila. Index PX klesl ve srovnání s minulým pátkem o 3,8 procenta na 941,6 bodu. Nejvíc se propadly opět akcie těžební firmy NWR. Naopak nejlépe si v uplynulém týdnu vedly akcie sázkové společnosti Fortuna. Předchozí týden akcie přidaly 3,3 procenta.

„Uplynulý týden se nesl ihned od začátku ve znamení horších makroekonomických dat z Číny, které jen podpořily výprodej na komoditách a především na sledovaném zlatu. Výsledková sezona prozatím přináší relativně lepší data,“ popsal vývoj na finančním trhu analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Fortuna, která posílila o tři procenta na 102,10 korun. Firma reagovala pozitivně na ohlášení vysokého návrhu na hrubou dividendu 17 korun na akcii, což představuje 17procentní hrubý dividendový výnos.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Naopak největší týdenní propad zaznamenaly akcie NWR, které ztratily 21,7 procenta na 51,70 korun. NWR oznámila provozní data, která byla v souladu s očekáváním, ale nepotvrdila výhled. To je většinou investory vnímáno jako nepříznivá informace, protože zvyšuje riziko budoucího vývoje.

Příští týden se bude sledovat pokračující výsledková sezona. „Různorodé výsledky mohou působit na rozkolísanost trhu se zaměřením na páteční data HDP USA za první čtvrtletí 2013, které považujeme za stěžejní indikátor pro příští týden,“ upozornil analytik.