Pražská burza v týdnu posílila o 0,2 procenta

Pražská burza, ilustrační foto

Pražská burza, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně posilovaly a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 0,2 procenta na 986 bodů. Největší zisky zaznamenaly akcie sítě autobazarů AAA Auto. Naopak největší ztráty opět postihly cenné papíry technologické firmy KIT Digital. Předchozí týden české akcie posílily o 3,4 procenta.

„Uplynulý týden byl ve znamení zahájení výsledkové sezóny za třetí kvartál 2012. Dle očekávání investoři přistupovali k mírnému vybírání zisků z důvodu opatrnosti kvůli anticipaci slabších hospodářských výsledků a především snížených výhledů,“ popsal vývoj na trzích analytik J&T banky Milan Lávička.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo AAA Auto, které posílilo o 20,5 procenta. Firma reagovala pozitivně na oznámení opětovné expanze. Současně poslední data poukazují, že letošní rok by mohl být pro společnost poměrně úspěšný.

Naopak nejvíce klesající společností byla KIT Digital, která ztratila 23,7 procenta. U podniku se neobjevila významnější zpráva a ten se spíše technicky posunul výrazně níže za relativně vysokého objemu obchodů. „Bohužel můžeme jen spekulovat, zda jde o tržní posun na základě nějaké dosud nezveřejněné informace, či se vyprodává jeden větší účet,“ uvedl analytik.

Nadcházející týden bude patřit summitu eurozóny a EU a výsledkové sezoně v USA a čínskému HDP za třetí čtvrtletí 2012. „Neočekáváme, že by měl summit přinést výraznější impulzy, ale trh může na pozitivní výhled spekulovat, což by mělo tlumit očekávání spíše nepříznivého vyznění výsledkové sezony. Ani čínské HDP by nemělo přinést pozitivní překvapení. Tyto důvody nás vedou k úvaze, že trhy by měly v příštím týdnu v lepším případě spíše stagnovat,“ odhadl Lávička.