Pražská burza v týdnu posílila o 1,3 procenta

PX

PX

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem stoupl o 1,3 procenta na 1013,10 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie AAA Auto, naopak největší ztráty akcie CME.

„Poslední únorový týden se nesl ve znamení italských voleb a rozhovorů ohledně výdajových škrtů v americkém rozpočtu. Z domácích zpráv jsme sledovali pokračující výsledkovou sezónu,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Ve středu zveřejnily své výsledky Telefonica a CME. Ve čtvrtek o hospodaření informovaly Erste Group a ČEZ.

Vývoj indexu PX v posledním týdnu

Vývoj indexu PX v posledním týdnuVývoj indexu PX v posledním týdnu | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo AAA Auto, a to se ziskem téměř 11 procent na 23 korun. V rámci titulu došlo podle Vaníčka ke konsolidaci po výrazném propadu z předminulého týdne, kdy se společnost vyjádřila, že chce zrušit svoje veřejné obchodování. Největší propad o téměř desetinu na 102 korun u akcií CME souvisel se slabšími výsledky hospodaření a výrazným odpisem aktiv.

Pro příští týden budou investoři podle Vaníčka nadále upínat pozornost k jednáním v Itálii a v USA. Vliv a obchodování může mít i zasedání Evropské centrální banky. V případě ČR bude ještě pokračovat výsledková sezona. Ve čtvrtek zveřejní výsledky Fortuna.