Pražská burza v týdnu posílila o 1,6 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu lehce posílily. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 1,6 procenta na 900 bodů. Nejvýrazněji posílily akcie pojišťovny VIG, naopak nejvíce si pohoršily cenné papíry mediální firmy CME. V předchozím týdnu index PX klesl o 0,1 procenta.

„Předposlední červnový týden se nesl na vlně důležitých informací, které přinášely výraznější očekávanou rozkolísanost kurzů. Ze začátku týdne na trhy přišla poměrně uklidňující zpráva z Řecka v podobě výsledku parlamentních voleb. Zveřejněná makroekonomická data z USA, Evropy či Číny byla spíše nepříznivá. Domácí index PX se nesl ve znění globálních událostí, na domácím trhu se neobjevily významnější zprávy k lokálním akciím,“ popsal vývoj na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla VIG, která posílila o 5,7 procenta. U společnosti se neobjevila žádná významná korporátní zpráva a Vaníček pohyb kurzu chápe jako technickou událost po bezdůvodném propadu z předchozího týdne. Nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byla CME, jež se propadla o 8,1 procenta . Na tlaku na cenu se prý podílela hlavně prodejně naladěná analýza od Goldman Sachs.

Nadcházející týden bude patřit summitu EU, který by měl řešit otázky dalších kroků vůči nové řecké vládě a všeobecně řecké pomoci. Další stěžejní otázkou bude situace španělského bankovního systému. Týden bude rovněž nabit velkým množstvím makroekonomických ukazatelů. „Očekáváme zvýšenou nervozitu před summitem EU a v případě příznivého kroku směrem ke stabilizaci bychom očekávali zlepšení investorské nálady,“ odhadl Vaníček.