Pražská burza v týdnu posílila o 1,7 procenta

PX

PX

Pražská burza v uplynulém týdnu lehce posílila. Index PX stoupl ve srovnání s minulým pátkem o 1,7 procenta na 983 bodů. Nejvíce se propadly akcie těžební společnosti NWR. Naopak nejlépe si tentokrát vedly akcie mediální společnosti CME. Předchozí týden akcie posílily rovněž o 1,7 procenta.

„Uplynulý týden se nesl ve smršti makroekonomických dat, která byla vesměs horší, než se očekávalo, a v některých případech jsme se dostali i do překvapivě nízkých hodnot. Ale ani horší makroekonomická data nebyla sto snížit zájem investorů o akcie, které tak i v uplynulém týdnu vytvořily na některých indexech nová maxima. Tentokráte ani domácí index PX nezůstal pozadu,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla CME, která posílila o 9,1 procenta na 58,50 korun. Firma se lehce zotavuje z minulých propadů. Podporou jí bylo zvýšení ratingu od agentury S&P. Naopak největší ztráty zaznamenaly akcie NWR, které přišly o 25,5 procenta na 36 korun. Akcie reagovala negativně na zveřejněná slabá čísla a špatný nový výhled. Nová minima přilákala současně nucené prodeje, které dále vedou k prohlubování ztrát.

Příští týden se trhy zaměří na makroekonomické údaje (především indexy nákupních manažerů), zápis ze zasedání americké centrální banky Fed a summit EU. Tam by se mělo dále diskutovat o myšlence bankovní unie, o Slovinsku a o pravidlech pro rozpočtové limity. „I když summit může přinést některé zajímavé informace, tak se nedomníváme, že by v příštím týdnu měl být nějaký významnější faktor, který by měl zvrátit dosavadní pozitivní trend na trzích,“ odhadl Vaníček.