Pražská burza v týdnu posílila o dvě procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

"Poslední listopadový týden se nesl ve schvalování pomoci Řecku a úzce sledovaném vyjednávání o odvrácení ukončení daňových a výdajových úlev v USA. Tato jednání jsou důvodem pro výraznější rozkolísanost na trhu. Komentáře účastníků jednání se rozcházejí v názoru na to, jak daleko jednání jsou, což přináší opačné tržní nálady," popsal situaci na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla NWR, která posílila o 13,7 procenta. Po předchozím propadu společnost mírně korigovala, výraznější zprávy se u ní na trhu neobjevily. „Spekulovat se dá nad informací o neshodě Francie se společností Mittal, což by teoreticky mohlo přispět k rozhodnutí neuzavírat českou pobočku společnosti, o čemž se hovoří,“ podotkl Vaníček.

Naopak nejvíce klesající společností byla KIT Digital s propadem o 56,7 procenta. Zde šlo pouze o technický pohyb s přechodem na nový obchodní systém (systém START prudký propad neumožňoval). Akcie v USA výrazně propadla již v minulém týdnu kvůli nesrovnalostem v účetnictví a potenciální nemožností pokračovat v podnikatelské činnosti.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

V příštím týdnu se investoři budou zaměřovat na jednání v USA kolem tzv. fiskálního útesu, což může nadále přinášet zvýšenou roztěkanost kurzů akcií. „Obecně se jinak budou trhy zajímat o ekonomické indikátory. Čtvrteční zasedání ECB by nemělo přinést výraznější impulz,“ odhadl Vaníček.

Domácí burza dnes přešla na nový obchodní systém Xetra. BCPP tak po téměř dvaceti letech využívání vlastního obchodního systému přechází na novou platformu, která je technologickým standardem v rámci skupiny CEESEG. Jejím členem je burza v Praze od roku 2008. Se zavedením nového systému končí v Praze obchodování v segmentu SPAD, který byl určen pro nejlikvidnější tituly. Celkový objem obchodů první den obchodování v novém systému dosáhl 1,3 miliardy korun.

Burzu nepotřebujeme