Pražská burza v týdnu vzrostla o 1,74 procenta

PX

PX

Pražský akciový trh ve 44. týdnu posílil. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem zpevnil o 1,74 procenta na 980,93 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie Erste Bank. Nejvýraznější ztráty naopak postihly cenné papíry mediální společnosti CME.

Uplynulý týden byl podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka poznamenán zavřením amerických trhů v pondělí a úterý kvůli hurikánu Sandy. „Pokračovala výsledková sezona, sledovala se americká makrodata v čele s měsíční nezaměstnaností a Česká národní banka pokračovala v uvolněné měnové politice snížením sazeb na nové historické minimum 0,05 procenta,“ popsal hlavní faktory obchodování Vaníček.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Akcie Erste Bank v uplynulém týdnu vzrostly o 7,7 procenta 494,30 koruny. Banka zopakovala celoroční cíle a uvedla, že by po roční přestávce měla opětovně začít vyplácet dividendu.

Ve čtvrtek podle Vaníčka překvapila firma AAA Auto solidním růstem provozního zisku. Je patrné, že po rozsáhlé restrukturalizaci se prozatím společnosti daří konsolidovat svoje hospodaření, řekl. Titul za týden zpevnil o 4,6 procenta na 25,9 koruny.

Textilní firma Pegas Nonwovens v průběhu týdne mírnila negativní vyznění odchodu Kimberly-Clark, významného odběratele Pegasu, z evropských trhů tím, že představila téměř vyprodanou výrobní kapacitu pro rok 2013. Akcie firmy v pátek uzavřely na 459 korunách, za týden zpevnily o 1,7 procenta.

Cena akcií CME spadla o téměř 20 procent na 103,20 koruny. Firma zveřejnila horší než očekávané výsledky za třetí čtvrtletí, snížila výhled hospodaření pro letošní rok a uvedla, že nevylučuje vydání nových akcií či prodej aktiv pro financování současných operací, uvedl Vaníček.

Nadcházející týden bude podle Vaníčka patřit americkým prezidentským a senátním volbám. Názory na vliv jednotlivých kandidátů na vývoj na finančních trzích se různí. Nicméně oba výsledky by neměly být pro trhy přímo negativní.

Hospodářské výsledky v úterý zveřejní Telefónica CR a ve čtvrtek Komerční banka, ČEZ a Fortuna.