PX klesl o 4 a půl procenta. Je nejníže od července 2009

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Anna Vackova, E15

Pražská burza se dnes propadla na nejnižší úroveň od července 2009. Hlavní index PX byl v závěru proti pátku níže o 4,53 procenta na 907,4 bodu, tažen dolů zejména poklesem akcií elektrárenské skupiny ČEZ a obou bank. Výrazně spadly akcie pojišťovny VIG a technologické firmy KIT digital, vyplývá z výsledků burzy. Ztráty dnes postihly celý evropský akciový trh.

„Nejistota spojená s dalším osudem Řecka radikálně ukončila čtyřdenní sérii zisků evropských akciových indexů,“ uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Index PX podle něj zaznamenal jeden z nejhorších výsledků dne a dnešní ztrátou se dostal na dohled hranici 900 bodů. Níže se podle něho pohyboval naposledy v červenci 2009.

Vývoj indexu PX za poslední týden

PXPX|E15

Akcie ČEZ oslabily o 5,26 procenta na 702 korun. ČEZ podle Adamkoviče ztrácel zřejmě kvůli vyřazení z polského indexu a také v očekávání dalších personálních změn ve vedení firmy. Premiér Petr Nečas v rozhovoru pro deník Dnes uvedl, že personální změny by po odchodu Martina Romana z funkce generálního ředitele ČEZ měly pokračovat, a to kvůli „rozpačitým výsledkům mnohých zahraničních akvizic“.

Oba bankovní tituly se podle Adamkoviče „svezly na nedůvěře ve finanční sektor“. Akcie Erste Group Bank klesly o 6,08 procenta na 483,70 koruny a cenné papíry Komerční banky ztratily 6,28 procenta na 2999 korun.

Ještě hůře si vedly akcie VIG a páteční devítiprocentní zisky odepsaly akcie KIT digital. Cenné papíry VIG dnes klesly o 7,35 procenta na 680,50 koruny a KIT digital spadla o 8,91 procenta na 168,15 koruny.