PX letos klesl o čtvrtinu, evropské akcie nejvíc za tři roky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Akcie na pražské burze v 52. týdnu mírně posílily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem stoupl o 1,4 procenta na 911,1 bodu. Nejvíce zdražily akcie Philip Morris, které byly nejúspěšnější i v hodnocení za celý rok. Nejvíce si naopak opět pohoršily cenné papíry technologické firmy KIT Digital. Za celý rok 2011 index PX propadl o 26 procent, celkový objem obchodů klesl meziročně o 17 procent na 346 miliard korun.

Jedinou akcií, která v průběhu roku výrazněji posílila, je Philip Morris ČR s nárůstem o 23 procent. Výrobce cigaret vedle tohoto nárůstu přinesl i mimořádně vysokou dividendu 1260 korun. Výraznější propad se vyhnul také ostatním defenzivním titulům, jako jsou ČEZ (0,4 procenta, 02 Telefónica (0,4 procenta) či Pegas (minus 2,4 procenta).

Dluhová krize v Evropě a očekávání výrazného ekonomického zpomalení v příštím roce se naopak tvrdě promítly do vývoje cyklických titulů v čele s mediální společností CME (-67 procent) a Erste Group (-61 procent).

Výsledky akcií na pražské burze (2011)

Pražská burzaPražská burza

Největší mezitýdenní zisk si bez zásadních zpráv připsaly akcie Philip Morris ČR, které posílily o 6,6 procenta. S růstem nad dvě procenta pak uzavřely také akcie AAA Auto, energetické společnosti ČEZ a Telefoniky. Nejvyšší ztráty zaznamenaly akcie KIT Digital, které přišly o 1,8 procenta.

Začátek příštího týdne možná bude pozvolný, protože v pondělí ještě budou zavřeny trhy v Londýně i v USA a v pátek 6. ledna budou naopak zavřeny trhy ve Vídni a Varšavě. „Ovšem i tak by příští týden měl přinést výraznější nárůst aktivity po dosavadním vánočním klidu. Řada investorů také určitě doufá v lednový efekt, kdy se začátkem nového roku na trh vrací kupci,“ upozornil Lávička.

Evropské akcie utrpěly nejhorší ztráty za tři roky

Západoevropský akciový trh uzavřel poslední den roku mírným růstem. Za celý rok 2011 se ale index hlavních evropských akcií propadl nejvýrazněji od roku 2008. Evropské akcie srazila zejména během léta eskalující dluhová krize v eurozóně a obavy z propadu evropských ekonomik zpět do recese.

Index FTSEurofirst 300 v dnešním závěru stoupl o 0,8 procenta na 1000,53 bodu, objem obchodování však klesl na čtvrtinu průměrné úrovně. Za celý rok ztratil index 10,7 procenta, což byl jeho nejhlubší propad od roku 2008.

Nejvíce za rok ztratily akcie evropských bank, jejichž index se propadl o téměř 40 procent. Na banky nejvíce dopadla dluhová krize, odpisy řeckých státních dluhopisů a strach z rozšíření krize do Itálie a Španělska. Obavy z útlumu evropské a globální ekonomiky oslabil sektor surovin o 31 procent a akcie automobilového sektoru ztratily v průměru 25 procent.

„Byl to těžký rok a v prvním čtvrtletí nás zřejmě čeká totéž. Trh bude dál pod tlakem velké nejistoty kolem eurozóny,“ řekl agentuře Reuters James Buckley z investiční společnosti Baring Asset Management.

Index londýnské burzy FTSE 100, která dnes končila dříve, uzavřel rok poklesem o 5,7 procenta. Německý index DAX se propadl o 15 procent, index pařížské burzy CAC-40 ztratil za rok 17 procent a index milánské burzy spadl o 26 procent.