PX v týdnu posílil o 2,66 procenta, dařilo se Komerční bance

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Anna Vackova, E15

Akcie na pražské burze v 34. týdnu posílily, hlavní index PX přidal 2,66 procenta na 1014,7 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly cenné papíry Komerční banky. Nejvýrazněji ztratily akcie mediální společnosti CME. V předchozím týdnu index PX stagnoval.

„Uplynulý týden můžeme nazvat týdnem očekávání na páteční řeč šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho na setkání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Samotná řeč víceméně podle očekávání nepřinesla výraznou změnu rétoriky, která byla dosud Bernankem používána. Trhy nejdříve reagovaly nepříznivě, ale záhy se vývoj vrátil spíše k normálu,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Připomněl také středeční oznámení ratingové agentury Standard & Poor's, která zvýšila hodnocení ČR o dva stupně na AA-.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PXVývoj indexu PX|E15

Zvýšení ratingu země umožnilo rovněž zvýšení ratingu domácí Komerční banky. Ta se také stala nejvíce rostoucí akcií týdne, když posílila o 12,9 procenta na 3480 korun. Naopak nejvíce klesajícím titulem byla CME, jež přišla o 5,3 procenta na 202 korun. U akcie se neobjevila žádná zásadní zpráva. „Avšak titul je velmi náchylný na sentiment, který je aktuálně velmi volatilní,“ podotkl analytik.

Příští týden očekává, že na trzích bude přetrvávat nervózní obchodování. Absence částečně očekávaného dalšího kola kvantitativního uvolňování z úst Bernankeho přinese užší zaměření na ekonomická data, kterých bude příští týden zveřejněno velké množství. Právě různé výsledky ekonomických dat mohou být podkladem pro rozkolísané obchodování, míní Vaníček.