PX v týdnu přidal 5 procent, dařilo se bankám

PX

PX

Akcie na pražské burze ve třetím letošním týdnu stouply, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal pět procent na 935,3 bodu. Nejvýrazněji zlevnily akcie developerské firmy AAA Auto. Nejvíce si naopak polepšily cenné papíry Erste Bank a Komerční banky. V předchozím týdnu roku akcie klesly o 0,4 procenta.

„Uplynulý týden přinesl velmi příznivý vývoj na akciových trzích a hlavní indexy si připsaly růsty kolem tří až čtyř procent. Americké akcie se dokonce dostaly nejvýše od loňského července. Nejvíce se dařilo finančním titulům a bankovní indexy přidaly kolem devíti procent za týden. Vývoj na globálních trzích se odrazil i na pražské burze,“ popsal vývoj na akciovém trhu analytik J&T Banky Milan Lávička.

Z pohledu podnikových zpráv byl týden na pražské burze velmi chudý, a akcie tak podle něj spíše reagovaly na celkově pozitivní náladu na trhu. Největší růsty stejně jako v celé Evropě zaznamenaly banky v reakci na dobré vyznění výsledkové sezony amerických bank a na zprávu německé Commerzbank, že nebude potřebovat navyšovat kapitál.

Erste Group si připsala 13,5 procenta, Komerční banka pak rostla o 7,7 procenta. Naopak nejvýraznější ztrátu zaznamenaly akcie AAA Auto, které, bez jakýchkoliv zpráv o společnosti ztratily 1,5 procenta. Pozitivní nálada a s tím spojený vyšší zájem investorů o cyklické akcie se také negativně projevil na defenzivních titulech (Pegas, Philip Morris ČR, Telefónica), které shodně zaznamenaly ztráty okolo jednoho procenta.

Vývoj indexu PX za posledních 12 měsíců:

PXPX | Reuters

Náladu v příštím týdnu zřejmě předurčí především výsledek jednání v Řecku a postup s úspornými opatřeními v Itálii, které zazní z počátku týdne. „Dohoda v Řecku by mohla prodloužit pozitivní trend posledních týdnů, nicméně vzhledem k frekventovaným výsledkům společností a řadě makroekonomických zpráv očekáváme příští týden zvýšenou rozkolísanost kurzů,“ uzavřel Lávička.