PX v týdnu vzrostl o 1,7 procenta

Pražská burza

Pražská burza

Akcie na pražské burze v devátém letošním týdnu mírně vzrostly a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 1,7 procenta na 1017,9 bodu. Nejvíce zlevnily akcie technologické společnosti KIT Digital, naopak nejvýrazněji si polepšily cenné papíry developerské firmy Orco. V předchozím týdnu akcie mírně klesly o 1,4 procenta.

„Uplynulý týden z hlediska akciových trhů se dá charakterizovat jako stagnace, kdy po třech měsících výrazného růstu přišlo zvolnění. V USA v průběhu týdne po delší době přišla smíšená makrodata, sledovaný index Dow Jones se poprvé od května 2008 dostal nad psychologickou hranici 13 000 bodů. V Evropě převládlo vyčkávání na ECB a Řecko. Vývoj na globálních trzích se odrazil i na pražské burze,“ popsal situaci na trhu analytik J&T Banky Milan Lávička.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Dění na pražské burze bylo v uplynulém týdnu ve znamení zveřejňování výsledků hospodaření za poslední kvartál minulého roku. Nejhorší výkonnost ze všech akcií na pražské burze zaznamenala KIT Digital, která ztratila 10,4 procenta. Zklamáním pro trh byl nižší provozní zisk a především snížení výhledu na čistý zisk pro tento rok. Po předchozích zkušenostech jsou podle Lávičky investoři poměrně citliví na jakékoliv negativní překvapení týkající se provozního či čistého zisku.

Naopak nejvíce rostly akcie developerské společnosti Orco, které posílily o 10,1 procenta. Za růstem nebyla žádná zásadní zpráva o společnosti.

Příští týden má na programu řadu událostí. Tahounem týdne bude páteční nezaměstnanost v USA. Během pátku bude také oznámeno, nakolik byla úspěšná snaha řecké vlády o výměnu dluhopisů, upozornil Lávička.