Slovenská podpora záchranného fondu zvedla evropské akcie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Jan Koller

Evropské akcie uzavřely dnešní obchodování na devítitýdenním maximu díky zprávě o dohodě slovenských politických stran na schválení větších pravomocí záchranného fondu eurozóny (EFSF). Náladu na trhu podpořily rovněž překvapivě příznivé údaje o srpnovém vývoji průmyslové výroby v eurozóně.

Panevropský index FTSEurofirst 300 dnes stoupl o 1,6 procenta na 977,02 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 4. srpna. V úterý index oslabil o 0,3 procenta. Od začátku měsíce si připsal téměř šest procent po propadu o téměř 17 procent ve třetím čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Slovenský parlament v úterý podle očekávání neschválil posílení pravomocí EFSF. Slovensko se tak stalo jedinou zemí eurozóny, která záměr odmítla. Slovenský opoziční předák Robert Fico dnes ale uvedl, že hlavní politické strany se dohodly, že posílení pravomocí v parlamentu nejpozději do pátku schválí.

Na trzích roste optimismus ohledně situace v Evropě poté, co německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy o víkendu slíbili, že do konce měsíce předloží plán na řešení krize, který bude zahrnovat zejména způsob rekapitalizace bank.

Šéf Evropské komise José Barroso dnes uvedl, že chce, aby summit Evropské unie 23. října rozhodl o koordinované akci na posílení bankovního sektoru a rozhodné akci ohledně Řecka. To se zmítá na pokraji bankrotu kvůli dluhové krizi.

Evropský statistický úřad Eurostat dnes uvedl, že průmyslová výroba v eurozóně v srpnu meziměsíčně stoupla o 1,2 procenta. Analytici přitom očekávali pokles o 0,7 procenta.