Únor zchladil pražské burzovní naděje

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Akciím na pražské burze únor dvakrát nepřál. Alespoň pokud jde o investiční doporučení analytiků pro domácí akciové tituly. Nákupní pokyn totiž nezazněl na adresu žádného z titulů obchodovaného na domácím trhu, experti naopak varovali před potenciálně špatnými obchody. Investiční vykřičník tak přistál u Pegasu Nonwovens, méně atraktivní než dosud je prý i tabáková emise Philip Morris.

„Od poloviny října loňského roku posílily akcie tabáku o téměř deset procent a nyní se již obchodují na dosah naší cílové ceny 11 tisíc korun za kus. Proto snižujeme naše investiční doporučení z dosavadního koupit na akumulovat,“ uvádí Tomáš Tomčány z Patria Finance. Méně prostoru pro zisk prý skýtá i Pegas. „Na akcie Pegasu stále nahlížíme jako na stabilní dividendový titul, jenž nabízí asi pětiprocentní dividendový výnos. Na současných cenových úrovních však doporučujeme redukovat pozici na tomto akciovém titulu,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

Proti pražskému trhu vystoupila i banka Credit Suisse. Její experti soudí, že akcie Komerční banky mají to nejlepší už dávno za sebou. V ročním výhledu se má akcie obchodovat za pět tisíc korun, to je ovšem o takřka šest procent méně, než se akcie Komerční banky na pražské burze prodávají nyní. Rakouská banka Erste je prý opačný případ. Alespoň podle zámořské banky JP Morgan, která v ročním horizontu sází na čtvrtinový růst ceny akcie.

Vybraná investicní doporucení vydaná v únoru 2015Vybraná investicní doporucení vydaná v únoru 2015 | E15

Potenciálním růstovým adeptem mohou být akcie polostátního energetického gigantu ČEZ, který dnes oznámí výsledky hospodaření za loňský rok. „Spíše než na výsledky budou akcie ČEZ reagovat hlavně na výhled pro letošní rok a na vyjádření ohledně dividend. Očekáváme dividendu nejméně 35 korun a na akcie ČEZ jsme mírně pozitivní,“ uvádí Martin Krajhanzl z České spořitelny.

Celkově by prý měla pražská burza letos investorům nabídnout mírné zisky. „Na základě našich cílových cen pro jednotlivé tituly pražské burzy odhadujeme letošní cílovou hodnotu indexu PX 1035 bodů, což představuje takřka pětiprocentní růstový potenciál,“ dodává Tomčány.