Wall Street naděluje. Investoři se přestávají bát a začínají zase vydělávat

Americké akcie včera výrazně posílily kvůli poklesu obav ze zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech.

Americké akcie včera výrazně posílily kvůli poklesu obav ze zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech. Zdroj: Pexels

Americké akcie včera výrazně posílily kvůli poklesu obav ze zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 2,68 procenta a uzavřel na 31.500,68 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 3,06 procenta na 3911,74 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 3,34 procenta na 11.607,62 bodu.

Finanční trhy jsou v poslední době pod tlakem kvůli obavám, že rychlé zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed) by mohlo vyvolat hospodářskou recesi. Pokles cen ropy a dalších komodit tento týden nicméně vedl ke zmírnění obav z inflace, což snižuje tlak na zpřísňování měnové politiky.

"Pokles cen ropy je možná malým zábleskem naděje, že inflace by se mohla přinejmenším zmírnit," uvedl analytik Shawn Cruz ze společnosti TD Ameritrade. Růstu akciového trhu nezabránila ani zpráva o tom, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech podle průzkumu Michiganské univerzity v červnu klesla na rekordní minimum.

Na devizovém trhu v pátek dolar mírně oslaboval, protože pokles obav z inflace a ze zpřísňování měnové politiky podpořil poptávku po rizikovější aktivech. Euro si včera krátce po 22:00 SELČ připisovalo zhruba 0,3 procenta na 1,0555 USD.

"Pokles cen komodit by mohl pomoci snížit inflaci," uvedl podle agentury Reuters analytik Karl Schamotta ze společnosti Corpay. "To snižuje potřebu razantního zpřísňování měnové politiky," dodal.