Wall Street osahává dno. Americké akcie vábí k nákupům, prozíraví hráči otevírají pozice

Wall Street nabízí po měsících bolesti zajímavé slevy

Wall Street nabízí po měsících bolesti zajímavé slevy Zdroj: E15 (Midjourney)

Americké akcie podle některých českých fondových manažerů dozrály do fáze, kdy stojí za nákup. Měsíce bolestivých poklesů daly akciím na Wall Street o poznání atraktivnější cenovky a ke vstupu na trh vábí i populární ukazatele používané technicistními obchodníky. Symbolickým spouštěčem nákupů se přitom mohou stát takzvané indexy strachu. Právě jejich vyhrocené hodnoty totiž v minulosti často předcházely růstovým skokům na Wall Street, přičemž naposledy se tak dokonce stalo letos na jaře. Klíčové budou pro další vývoj akcií paradoxně americké dluhopisy. Ty totiž momentálně nesou natolik atraktivní výnos, že vytlačují akcie do role outsidera. 

„Z technického pohledu jsme na dolní hranici dvousetdenního průměru. Z mého osobního pohledu je pro chytré investory čas přikoupit,“ soudí šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský. Ještě v létě předražené akcie se tak na počátku října jeví v příznivějším světle.

„Ohodnocení akcií se posunulo k dlouhodobému průměru,“ říká ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak s tím, že případný další pokles cen akcií o deset až patnáct procent by už oceňoval akcie výrazně pod dlouhodobým průměrem. „Dlouhodobí investoři už tedy mohou nakupovat s tím, že případné snížení cen by ,vyseděli‘,“ dodává Tomčiak. 

Analytici se tak shodují, že aktuální situaci na Wall Street lze popsat jako možné finále letní korekce. „Indikátory naznačují minimálně krátkodobé dno. Ať už jde o některé z indexů strachu, anebo třeba o ukazatel RSI, který hovoří o výrazné vyprodanosti trhu,“ říká e15 obchodník jedné z největších českých bank, který si však přál zůstat v anonymitě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!