Yankees, LeBron a spol. kupují slavný AC Milán. Prodává jej americký miliardář Singer

Rafael Leao z klubu AC Milán v akci během fotbalového zápasu s týmem Bologna FC na stadionu Giuseppe Meazza v Miláně.

Rafael Leao z klubu AC Milán v akci během fotbalového zápasu s týmem Bologna FC na stadionu Giuseppe Meazza v Miláně. Zdroj: Reuters

Fond, v němž má peníze i slavný basketbalista LeBron James, získá menšinový podíl v italském fotbalovém gigantu AC Milán.
2
Fotogalerie

Italský AC Milán, jeden z historicky nejúspěšnějších fotbalových klubů, mění majitele. A mezi investory, kteří jej kupují, jsou i proslulý americký baseballový klub a také fond, k jehož klientům patří hvězdný basketbalista LeBron James. Transakce potvrzuje chuť amerických investorů vkládat peníze do evropských fotbalových klubů.

Prodejní cenu klubu AC Milán stanovil dosavadní majitel – americký fond Elliot Management miliardáře Paula Singera – na 1,2 miliardy dolarů, zhruba 29,4 miliardy korun. Konsorcium investorů vede americký fond soukromého kapitálu RedBird Capital, který se po dokončení transakce stane většinovým akcionářem AC Milán. 

Vlastníkem se stal dosavadní majitel fond Elliot Management v roce 2018 poté, co předchozí čínští majitelé nedokázali kvůli finančním problémům splatit úvěr.

Italský klub se může pyšnit mimo jiné tím, že vyhrál devatenáct ligových titulů a sedmkrát jeho hráči pozvedli nad hlavu Evropský pohár, tedy zvítězili buď v prestižní Lize mistrů, či v jejím předchůdci Poháru mistrů evropských zemí. Vedle toho klub vydobyl během 123leté historie množství dalších trofejí. Zatím poslední ligový titul získal letos po jedenáctileté pauze. Na vítězství v Lize mistrů však čeká od roku 2007. 

Vedle fondu RedBird Capital, který vede finančník a bývalý partner banky Goldman Sachs Gerry Cardinale, do AC Milán zainvestují také Yankees Global Enterprises, mateřská firma legendárního baseballového klubu New York Yankees. Dalším investorem je fond Main Street Advisors z Los Angeles, který spravuje peníze řady celebrit včetně zmíněné hvězdy LA Lakers LeBrona Jamese, jenž je čtyřnásobným vítězem NBA, či rappera Drakea.

Společnost Yankees Global by měla v milánském klubu vlastnit přibližně desetiprocentní podíl a podle všeho nezůstane jen pasivním investorem. Naopak bude s Cardinalem úzce spolupracovat zejména na posílení finančního postavení AC Milán.

„Jsme přesvědčeni, že Yankees jsou nejslavnější baseballová značka na světě, a domníváme se, že naše zapojení pomůže AC Milán zvýšit příjmy,“ prohlásil v úterý prezident Yankess Randy Levine.

Součástí spolupráce mezi Yankees a italským klubem bude mimo jiné vysílání záznamů zápasů AC Milánu na kanálech americké televizní společnosti Yes Network, ve které mají Yankees podíl. Podobně už funguje spolupráce s anglickým klubem Manchester City. Společně s ním jsou Yankees spolumajiteli klubu New York City. Ten hraje v Major League Soccer, hlavní fotbalové lize v USA.

Za zmínku stojí, že hlavní investor, tedy RedBird Capital, již v minulosti zainvestoval do francouzského fotbalového klubu Toulouse FC a drží patnáctiprocentní podíl v předním indickém kriketovém klubu Rajasthan Royals. Ten hraje indickou kriketovou Premier League, která je finančně velmi lukrativní. Kromě toho je Cardinaleho firma investorem například také v mediální společnosti Skydance, jež natočila letošní filmový kasovní trhák Top Gun: Maverick s Tomem Cruisem. 

AC Milán se stane dalším z řady evropských klubů, které vlastní či v nich mají podíl američtí investoři. Letos například americký miliardář Todd Boehly koupil anglický klub Chelsea poté, co jeho předchozí majitel Roman Abramovič upadl kvůli ruské invazi na Ukrajinu v nemilost. Ve vlastnictví Američanů jsou také Manchester United, Liverpool nebo Arsenal.

V konkurenčním milánském Interu by pak měla získat minoritní podíl americká investiční společnost Oaktree Capital Management. Loni si v klubu zajistila 31procentní podíl.

Video placeholde
Nejlépe placení herci: Kdo patří do první desítky? • Videohub